Baseball i Danmark, Hvem, Hvad, Hvor?

16. april 2018

Generelle spørgsmål om klubben og sporten i Danmark (Svaret af Philip Spielmann)

- Alle billeder af Henriette Mølgaard - 

 

Baseball er en lidt overset bettingsport i Danmark. Vores tipper "MLBtossen" leverer dog løbende spilforslag på det  - og vi vil gerne sætte lidt mere fokus på sporten i Danmark.

Derfor har vi har snakket lidt med Århus Baseball Softball Klub, det kom der dette lille interview ud af.

Enjoy - og besøg dem på: 

https://www.aarhusbaseball.com

https://www.facebook.com/AarhusBaseballSoftballKlub/.

 

 

Hvor mange år har Århus Baseball Softball Klub eksisteret i?

-Århus Baseball Softball Klub blev stiftet tilbage i 1985, hvor det først var sportsgrenen Softball som blev spillet under hovedforeningen ASA. Vi har altid spillet på Åbrinkvej 11, men dengang, i 1985, startede det blot med en græsplæne og en håndfuld Baseball- og Softballnørder. Først senere kom der grus i en cirkel rundt om home plate, backstop lavet af træbjælker og hønsenet og nogle år efter kom der lidt jord rundt om baserne. Nu har vi en rigtig Softballbane med grus i hele infielden og en rigtig fin back stop. Når vi spiller baseball er baserne placeret i infieldens græskant og en hjemmelavet pitcher mount lavet af træ. Så næste skridt må være at få udvidet banen lidt.

Hvor mange medlemmer er der i klubben og er der fremgang?

I 2017 var vi 53 medlemmer i klubben. Det er ikke mange, men en stigning fra sidste år. Generelt har der de sidste mange år været en stor nedgang i medlemmer. Vi har engang været tæt på 200 medlemmer. I 2016 var vi 45 medlemmer, så vi har fået vendt en sørgelig tendens og regner også med vækst i år. Generelt er der stor vækst på medlemmer indenfor Baseball som sport i Danmark. Softball i Danmark har desværre oplevet samme nedgang som vi har oplevet i ÅBSK. Så måske er der bare en større interesse for baseball.

Hvor mange hold er der i Danmark?

I Danmark er der pt. fem Baseballhold hvor to af dem er hold i Århus Baseball Softball Klub. I 2015 var der kun 3: Århus, Odense og København. Men i 2017 blev der oprettet et hold mere i Aarhus, samtidig med at Herning Baseball og Softball Klub tilmeldte et hold i ligaen. Baseball var stort i 90’erne, men har været helt død i nogle år og derfor skal det startes op igen. Jeg husker selv nogle af de første baseballkampe jeg spillede: her blev der holdt ”Danmarks mesterskab” selvom der kun var 2 hold.

Softball er dog større i Danmark. Der er mange klubber rundt omkring i landet og her kan man f.eks. spille i både: Slow Pitch division, Herre 2. division (hvor damespillere også må spille med), Herre 1. division, Dame division, U15, U19 og U12-stævner.

 

Findes der drenge-/pigehold og hvilke i aldersgrupper spiller man baseball?

Baseball i Danmark består pt af én liga; ”Danish Championship League”. Ligaen er mix-gender, så man kan spille som dreng såvel som pige. Dog ser vi en større interesse for softball hos de kvindelige spillere. I Århus Baseball Softball Klub går vi dog meget op i at gøre begge sportstilbud til mix-gender. Der er noget helt specielt over det venskab man får på et hold og at man har begge køn med på holdet gør det måske lidt mere ”moderne”. Om ikke andet kan der ikke gå for meget ”mandehørm” eller ”pigefnidder” i det.

Er man over 15 kan man spille med i ”Danish Championship League”. Som noget helt nyt begyndte vi sidste år med at starte junioraktivitet op under Baseball-fanen. For nu er det blot den variation vi i Danmark kalder for ”amerikansk rundbold”. Her spiller man med bløde bolde og bløde bats. I Holland kalder man det for ”beeball”, som reelt set er ”Teeball” uden ”tee”. Her gælder det blot om at børnene skal stifte bekendtskab med reglerne og lære at gribe med handske og venstre hånd. Amerikansk Rundbold er egnet bedst til børn i aldersgruppen 6-12 år, så er man ældre en 12 og under 15 er det nok Softball som giver den rette mængde udfordring. Men forhåbentligt kommer der et baseballtilbud til de ”ældre børn” i fremtiden!

 

Kan man prøve sporten i Århus Baseball Softball Klub?

Ja det kan man! Man skal blot gå ind på vores hjemmeside og læse om hvornår vi træner og så komme forbi. Det er en god idé at kigge forbi www.aarhusbaseball.com/proev her kan man nemlig læse om hvordan man kan prøve sporten. Vi elsker når folk viser interesse for vores sport, så kommer man ned til en prøvetræning eller åbent hus, kan man forvente stor begejstring fra vores medlemmer, som altid er klar på at hjælpe dig godt i gang.

 

Hvor findes der baseballklubber i Danmark?

Der er Baseballklubber i følgende byer:

Herning
Herning Trolls, som de hedder, er en relativt ny klub. De spiller kun Baseball og er så småt i gang med også at lave noget junioraktivitet. De er hvad jeg vil kalde for en DIY-klub, forstået på den måde at alt bliver lavet gør-det-selv. Nu har de lige fået et rigtigt sted at spille, men sidste og forrige år foregik deres hjemmekampe foran Herning Gymnasium, hvor de havde lavet en back stop ud af 2 fodboldmål og et Football field goal. Pitching mount var home made og det er lige før baserne også var håndsyede. Når vi andre kigger på prisen på en pitching maskine, kigger de på YouTube videoer af hvordan man selv kan lave en. Dertil skal det nævnes at det er nogle super fede mennesker der står bag klubben og deres træner Carey er bare super professionel – så man er helt sikker på at lære noget!

Aarhus
Århus Baseball Softball Klub er den ældste nulevende baseballklub i Danmark og er selvfølgelig den fedeste klub at være medlem i. Det skal jeg jo sige, da jeg selv spiller i den. Vi har to hold: ”Århus” og ”Aarhus Athletics”. Førstnævnte hedder blot ”Århus” fordi det er det vi altid har heddet. Det hedder vores Softballhold også, for at det ikke skal være løgn. Aarhus Athletics er vores ”latino-hold” som er bestående af en flok venezuelaner, cubanere, panamanere og honduranere. Det kan godt være at de alle er lidt oppe i årene, men det holder dem ikke fra at nå i finalen hvert år.

Odense
Odense Wolves, som de hedder, er den eneste klub i Danmark som spiller på en baseballbane som lever op til internationale standarter. Den blev støttet af Odense Kommune, som måske tænkte at det var et sted man nemt kunne vinde over København – altså ved at have noget de ikke har. Odense Wolves er en klub som er startet af tidligere Softballspillere og er ledet af Omar Gamarra, som faktisk har spillet professionelt i Minor Leagues i USA.

København
Copenhagen Baseball Club har ”Urban Achievers” som er 2 gange Danmarksmestre. De spiller på en fodboldbane på Valby idrætspark. Jeg ville nok, uden at støde nogle, kalde dem for det danske hippie-hold. Det gør jeg fordi de har en meget laissez faire tilgang til det meste og nyder deres helt egen form for ”tredje halvleg” både før, under og efter kampe. De har en ret vild ”origin historie” som man kan læse på deres hjemmeside (http://copenhagenbaseball.dk/the-urban-achievers/saga-of-the-urban-achievers/)

Har vi et landshold, hvis ja, hvor gode er vi?

Vi har pt ikke et landshold, men det er noget jeg ved der er i støbeskeen og forhåbentlig noget vi får i løbet af i år eller 2019. Når vi får et landshold ville vi selvfølgelig ikke kunne spille op med lande som USA, Canada, Cuba, Puerto Rico, Holland osv. Hvis jeg skulle gætte ville vi nok ligge på en placering 50 på verdensranglisten og et sted i midten hvis vi snakker europa-rangliste. Men der er som sådan ikke noget der står i vejen for at man sigter højere. Som eksempel kan vi kigge på herre-landsholdet i Softball, som lige nu ligger på en 11. plads på verdensranglisten.

Hvad er forskellen på Baseball og Softball?

Det er nok det spørgsmål jeg får tit og nok også en af de spørgsmål der både er let og svær at svare på. Kender man dybdegående til Baseball kan jeg hurtigt sige: mindre bane, mindre afstand mellem baserne, underhåndspitch, ingen lead før pitcher har sluppet bolden, større bold, pitcheren står tætter på og så tror jeg faktisk vi er ved at være der.

Det er vigtigt at forstå at Softball er en yngre sport en Baseball, som faktisk blev opfundet som en indendørsversion af Baseball. Man skulle ændre lidt på reglerne og banens størrelse for at den kunne spilles indendørs og én af de ting man gjorde var at spille med en blød boldt. Heraf kommer navnet ”Softball”. Men da spillet var modificeret som den blev, blev spillet mere hurtigt og i nogle sammenhænge mere spændende, hvilket gjorde at man gerne ville spille sporten udenfor igen. Bolden blev hård igen, men navnet blev.

Hvis man gerne vil vide mere, så har vi også skrevet lidt om det på vores hjemmeside. Se mere her:

https://www.aarhusbaseball.com/hvad-er-softball/

 

Spørgsmål besvaret af Simon

 

1. Hvordan startede din interesse for Baseball og hvor lang tid har du spillet det?

Min interesse for baseball startet da jeg boede i Canada. Det var i Canada jeg lærte reglerne og også her jeg så min første baseballkamp på tv.

2. Nu starter de jo MLB på torsdag. Er der et hold du følger i MLB? (Hvilket og Hvorfor?)

Ja, jeg er stor Blue Jays. Det er fordi det er det eneste canadiske hold i MLB. Eftersom jeg boede i Canada, da jeg så baseball første kamp, var det kun naturligt at holde med Toronto Blue Jays.

3. Hvad er det bedste ved at spille Baseball?

Det bedste ved at spille baseball er holdånden og den mentale mand til mand kamp der foregår i hver ”at bat”.

4. Hvorfor har du valgt at spille baseball, fremfor de mange andre sportstilbud i Danmark?

Jeg har valgt at spille baseball fordi det er udfordrende og så har jeg en større interesse for baseball i forhold til andre sportstilbud.

 

Spørgsmål besvaret af Amanda

1. Hvordan startede din interesse for Baseball og hvor lang tid har du spillet det?

Min interesse for baseball startede, da jeg i 2012/13 var udvekslingsstudent i Oklahoma, USA. Her spillede jeg slowpitch softball, og jeg lærte her at elske sporten. Jeg har endnu ikke spillet så længe. I USA spillede jeg en sæson, men det er efterhånden nogle år siden. Jeg begyndte først igen her i januar, så det er endnu ikke blevet til så meget endnu. Jeg regner dog med at holde ved, da det er en helt fantastisk sportsgren.

2. Nu starter de jo MLB på torsdag. Er der et hold du følger i MLB? (Hvilket og Hvorfor?)

Nej, jeg følger ikke så meget med i MLB. Det kan jo være, det ændrer sig, nu hvor jeg selv er begyndt at spille igen.

3. Hvad er det bedste ved at spille Baseball?

Sammenholdet. Jeg følte mig velkommen på holdet fra starten af, og det var helt sikkert med til, at jeg er blevet ved med at spille. Det er en fed form for holdsport. Derudover er det en ret lille sport i Danmark, og det synes jeg sådan set også er fedt. Det gør det lettere at blive en del af sporten uden at have spillet det hele sit liv. Alle kan være med, og så er der bare en rigtig fed stemning omkring sporten. Alle er velkomne.

4. Hvorfor har du valgt at spille baseball, fremfor de mange andre sportstilbud i Danmark?

Jeg har igennem det meste af mit liv sejlet jollesejlads, og det har været min primære sport, jeg har gået meget op i. Nu hvor jeg er startet på universitetet i Aarhus, er det dog alt for dyrt. Da jeg så skulle finde ud af hvilken sport, jeg i stedet ville begynde til, faldt valget meget naturligt på baseball og softball, da jeg tidligere har spillet softball, og jeg dermed vidste, at det er en helt fantastisk sportsgren. Jeg var derfor ikke i tvivl om, at jeg i stedet skulle spille softball og baseball.