EM 2016 optakt

1. juni 2016

Vi nærmer os så småt et af fodboldsæsonens helt store højdepunkter - EM i Frankrig. Faktisk er der kun 10 dage til, og selvom Danmark ikke er at finde ved turneringen, så er det naturligvis uhyre interessant, hvem der render med trofæet.

Turneringen gør sig samtidig bemærket ved at være større end normalt, da hele 24 hold er at finde i turneringen. Dette betyder, at vi kan se frem til herlige kampe som Rumænien - Albanien, Nordirland - Ukraine og Slovakiet - Wales, men samtidig også, at de fire bedste 3'ere i de seks grupper også går videre.

Tipperen.dk giver dig i den følgende artikel et oversigt over grupperne samt dertilhørende spilforslag, så du samtidg med, at du bliver underholdt, kan lave lidt ekstra mønt på slutrunden.

 

Gruppe A:

Gruppe A består af Albanien, værtsnationen Frankrig, Rumænien og Schweiz.

Albanien er yderst overraskende med til dette års EM-slutrunde. Det kan de ikke mindst takke en mand med en drone og et svagt dansk landshold for. Umiddelbart ligner Albanien et af de absolut svageste hold ved turnering med få lyspunkter som veteranen Cana og Xhaka. Med lidt held kan de snige sig videre på en af tredjepladserne, men selv dét kan virke svært, da vi må forvente, at Frankrig og Schweiz sætter albanerne på plads i deres første EM-slutrunde nogensinde.

Frankrig har hjemmebane og er af flere bookmakers udråbt til slutrundens favorit. Vi er tilbøjelige til at være enige, da Frankrig ganske enkelt har et vanvittigt mandskab. Flere store navne er sorteret fra truppen, men alligevel emmer holdet af klasse, og det er nok ikke hel at overdrive når man siger, at Frankrigs andethold også sagtens kunne gøre sig ved EM. Et svagt punkt er dog angrebspositionen, hvor Frankrig formentlig skal sætte deres lid til Giroud og Gignac. Bevars - de er dygtige angribere, men de er trods alt ikke helt op i Lewandowski-klassen.

Rumænien bliver næppe en fest at følge. Ingen mål scorede færre mål i kvalifikationen og ingen lukkede færre mål ind. Rumænerne har et ganske defensivt udgangspunkt, og man skal næppe forvente det helt store festfyrværkeri, når de er på banen. Spørgsmålet er dog om Rumænien er så gode defensivt, at de kan holde hold som Schweiz og Frankrig væk, når det virkelig gælder - det tillader vi os at tvivle på, hvorfor de formentlig ikke går en specielt succesfuld slutrunde i møde.

Schweiz overraskede lidt for to år siden til VM. Nok smadrede Frankrig dem i gruppespillet med 5-2, men de nåede alligevel til 1/8-finalen, hvor de formåede at drive de senere sølvvindere fra Argentina ud i forlænget spilletid inden de tabte med 1-0. Schweizerne havde en nem vej til EM, hvor de endte foran hold som Estland, Slovenien, Litauen og San Marino, men samtidig undervejs fik store klø af England. Schweiz bør snige sig med Frankrig videre, men de ser ikke lige så stærke ud som for to år siden.

Spilforslag:

Frankrig vinder puljen - Schweiz bliver nummer to. Odds 2,37. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Rumænien slutter sidst i gruppen. Odds 3,50. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Rumænien bliver det mindst scorende hold under EM. Odds 15,00. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Gruppe B:

Gruppe B består af England, Rusland, Slovakiet og Wales.

Det er slutrundeår, og det betyder endnu engang, at forventningerne til England skal skrues alt for højt i vejret og skuffelsen skal være enorm, når de ryger ud. Denne pulje skal de dog gå videre fra. De spillede en ufejlbarlig kvalifikation, hvor de cruisede igennem en nem pulje, og holdet ser det også ganske spændende ud. 'Three Lions' er dog meget uafhængige af, at en spiller som Harry Kane får en god slutrunde, da det eller ser småt ud med spillere man kan forvente banker kasser ind. Roy Hodgsons tropper bør gå videre her, men kan godt komme i problemer. Det er svært at forestille sig, at de kan komme meget længere end en kvartfinale.

Rusland vil blive spændende at følge i denne turnering. De skuffede stort til VM for to år siden, hvor de blot fik to point og ikke gik videre fra den indledende pulje - den plads nappede Algeriet i stedet. Det skuffende resultat skal revancheres og forhåbningerne til dette blev styrket, da russerne smed Fabio Capello på porten og i stedet ansatte Leonid Slutsky, der vandt samtlige kvalifikationskampe efter han tog over. Russerne er afhængige af at spillere som Kokorin og Dzyuba får en god slutrunde, da de desværre må set bort fra både profiler som Dzagoev og Zhirkov. Alligevel er de dog sammen med englænderne favoritter til at gå videre på de to første pladser fra denne relativt svage gruppe B.

Slovakiet kommer til EM som toer i deres kvalifikationsgruppe. Her sluttede de efter Spanien, men foran Ukraine. De bemærkede sig undervejs med en flot 1-0 ude mod Ukraine og en endnu flottere 2-1 hjemmesejr over Spanien. De har ikke et specielt interessant mandskab, hvor spillere som Skrtel og Hamsik dog  skiller sig ud. Til gengæld har de et godt program, hvor de starter med Wales, møder Rusland og til sidst England, der meget vel kan være kvalificeret på det tidspunkt. Slovakiet skal ikke afskrives, men de er lidt en dark horse, der lige så vel kan tabe til Wales på en dårlig dag.

Wales er med til deres første EM-slutrunde nogensinde, og det er fodboldfeber i det lille land. Landets store forhåbninger hviler tungt på Gareth Bales og Aaron Ramseys skuldre, men også spillere som Allen og Williams forventes at spille en stor rolle for Wales. Netop de store profiler kan bære holdet i nøglekampen mod Slovakiet, der kan blive afgørende for, hvem der skal have tredjepladsen, der potentielt kan give avancement. Vi forventer ikke, at hverken England eller Rusland vader henover Wales, men at waliserne skulle kunne tage en af de to første pladser i gruppe B lyder usandsynligt.

Spilforslag:

Gareth Bale bliver Wales' topscorer. Odds 1,80. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Gruppe C:

Gruppe C består af Nordirland, Polen, verdensmestrene fra Tyskland og Ukraine.

Nordirland er med ved denne slutrunde. Nordirland! Umiddelbart ligner de gruppe C's markant svageste hold, men det er værd at bemærke, at Nordirland rent faktisk vandt deres kvalifikationsgruppe. Nuvel, gruppen var ikke noget specielt. Faktisk var de hårdeste modstandere Rumænien, Ungarn og Grækenland, hvoraf sidstnævnte dog viste sig at være ganske harmløse. Nordirland har dog et rigtig stærkt kollektivt og det er i høj grad det, der skal bære dem i denne turnering, hvor de trods alt nok skal satse på at gå videre på en tredjeplads. Opnår de det, så har det også været en fremragende slutrunde for dem. Vi forventer ikke, at det bliver tilfældet.

Polen har ikke stolte slutrundetraditioner. Alligevel kan man dog godt tillade sig at have lidt forventninger til polakkerne ved dette års EM. Årsagen skal findes i offensiven, der indeholder interessante navne som Blaszczykowski, Milik og ikke mindst Lewandowski, der må være en af kandidaterne til at blive topscorer ved turneringen, hvis Polen når langt nok. De rød/hvide bør snuppe andenpladsen her, da de må vurderes til at være stærkere end både Nordirland og Ukraine. Samtidig mødte de dog Tyskland i kvalifikationen, og her viste de faktisk, at de ligeledes kan drille deres tyske naboer. Hjemme i Polen formåede de nemlig at tilføje tyskerne et sjældent nederlag. Med lidt held kan Polen nå en kvartfinale.

Tyskland blev verdensmestre for to år siden, og de er derfor helt naturligt en af favoritterne til denne slutrunde. Under deres kvalifikation hvilede tyskerne dog uvandt meget på lauerbæerne. De formåede ikke at slå Irland og på udebane tabte de som nævnt til Polen. Alligevel vandt de dog puljen. Som vi alle ved er Tyskland dog et slutrundehold, hvorfor det kan forventes, at de lige går et gear eller to op i Frankrig. Tyskland er kæmpe favoritter til at vinde denne pulje og ligeledes til at komme langt derefter.

Ukraine var langt fra overbevisende i deres kvalifikation. De kunne som ventet ikke hamle op med Spanien, men lidt overraskende gav Slovakiet dem ligeledes problemer. Det betød, at de måtte ud i playoff-kampe mod Slovenien, og her gik de relativt sikker videre med samlet 3-1. Den samlede sejr over Slovenien ændrer dog ikke på, at ukrainerne ikke virker voldsomt skræmmende. De råder over spillere som Konoplyanka og Yarmolenko, men derudover er det småt med profiler. Ukraine kan få svært ved at ende i top to, men vi forventer, at de sniger sig med videre som en af de bedste treeere. Dette på direkte bekostning af Nordirland, der ikke kan forventes at få mange point. En avancement til Ukraine bør dog også betyde endestationen i 1/8-finalen.

Spilforslag:

Nordirland slutter sidst i gruppen. Odds 1,65. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Polen kommer i top to. Odds 1,85. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Tyskland når som minimum til semifinalen. Odds 1,90. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

 

Gruppe D:

Gruppe D består af Kroatien, Spanien, Tjekkiet og Tyrkiet.

Hvad kan man dog forvente af Kroatien? Hvilken forfatning kommer de i? På papiret har de et voldsomt interessant mandskab med spillere som Modric, Rakitic og Mandzukic samt en masse spændende talenter, men spillet flød langt fra som man kunne håbe på i kvalfikationen. Trænerskifte undervejs gjorde processen noget kaotisk, og de var ikke helt uheldige med at ende som toer i gruppen efter Italien og akkurat foran Norge, som de desuden tabte på udebane til undervejs. Landstræneren er desuden heller ikke populær. Hverken blandt fans eller spillere, hvor han senest har gjort sig uvenner med Liverpool-forsvarsspilleren Dejan Lovren, der derfor ikke er med i truppen. Kroatien bør gå videre, men samtidig er de også i fare for at blive EM-slutrundens helt store negative overraskelse.

Spanien har virkelig noget at revanchere her. De blev ydmyget under VM i Brasilien for to år siden, og det skal der virkelig rettes op på her. Den svage VM-præstation betyder dog også, at Spanien ikke er lige så store favoritter som de har været ved de seneste EM-slutrunder. De cruisede ellers igennem kvalifikationen, på samme måde som man må forvente, at de cruiser videre fra denne gruppe. Ikke overraskende bør de snuppe førstepladsen. De har simpelthen allround gruppens stærkeste hold og bør ikke komme i problemer mod et svingende Kroatien, et tamt Tjekkiet og et svagt tyrkisk mandskab. Hvor langt det herefter rækker fra Spanien - dét bliver spændende. Vi mener dog, at det er svært at se, hvordan de skulle genvinde EM-guldet fra 2008 og 2012.

Tjekkiet er langt fra fordums styrke. Tiden hvor Poborsky, Nedved, Koller, Baros og hvad de nu ellers har heddet, er for længst forbi. Truppen råder nu kun over én egentlig profil - Petr Cech. Andre spillere der er værd at nævne er Lafata og Dockal, men det er i høj grad kollektivet Tjekkiet skal leve højt på. Det gjorde de også fint i kvalifikationen, hvor de faktisk vandt deres pulje foran blandt andre Tyrkiet, Island og Holland, der slet ikke er med ved denne slutrunde. Tjekkiet ligner det svageste hold i gruppen, og vi tror, at de skal håbe på en tredjeplads, der kan sende dem videre i systemet. Den kan dog blive svær nok at hente.

Tyrkiet er ligesom Tjekkiet ligeledes langt fra fordums styrke. VM 2002 kastede en historisk bronzemedalje af sig og til EM 2008 nåede de sågar også semifinalen. Det gør de ikke i år. Nok råder de over spillere som YIlmaz, Arda Turan og Calhanoglu, men derfra er der også lidt af et spring i kvaliteten. De sneg sig da også kun akkurat videre fra kvalifikationen som bedste 3'er. Der er dog noget over det her tyrkiske hold. Nok er de langt fra fordums styrke, men for første gang i en del år har de for alvor nogle kvalitetsspillere. Vi tror på, at de slår Tjekkiet, og at de kan drille Kroatien. Derfra er der ikke langt til avancement - om ikke andet som 3'er.

Spilforslag:

Tjekkiet kommer ikke videre fra gruppen. Odds 1,80. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Gruppe E:

Gruppe E er en spændende en af slagsen med Belgien, Irland, Italien og Sverige.

Belgien ligger nummer to på verdensranglisten? Hvorfor? Formentlig fordi FIFA har røget lidt bøllehø dengang systemet for rangeringen blev lavet. Belgien er bestemt ikke et dårligt hold - de råder derimod over en rigtig spændende trup, og de bør med sikkerhed gå videre fra puljen. Belgien havde en meget nem kvalifikation mod hold som Cypern, Wales, Israel, Bosnien og Andorra, men de var ikke helt så overbevisende som man måske skulle tro. De endte således med en 7-2-1 statistik. Som nævnt vælter Belgien sig i spændende spillere. Vi nævner i flæng Lukaku, De Bruyne, Hazard, Witsel, Courtois, Verthongen og Alderwiereld. Stjernerne bør sende Belgien sikkert videre, og de er da også en (meget) fræk outsider til trofæet. Vi bliver dog overraskede, hvis de kommer længere end til semifinalen, men knapt så overraskede, hvis de ryger ud i kvartfinalen.

Denne pulje er voldsomt spændende. Ingen af holdene er forventede walkovers - end ikke Irland, der på papiret har det svageste hold i gruppen. Irerne kommer dog med deres sædvanlige gåpåmod og stærke kollektiv, hvorfor de med lidt held kan drille de andre hold i gruppen. I kvalifikationen blev de 3'er, hvorfor de måtte ud i et par dramatiske playoff-kampe mod Bosnien. Her vandt de samlet 3-1. Deres hold bygger på solide spillere fra Premier League og The Championship, men de er uden deciderede prpfoæer og alt fornuft siger, at de ikke bør komme videre fra denne pulje. Man skal dog aldrig undervurdere et tændt irsk mandskab.

Italien er traditionelt som minimum blandt outsiderne ved slutrunderne. Denne gang kan de heller ikke svinge sig op til værende mere end det. Spillermaterialet skræmmer ikke voldsomt. Eksempelvis forvenets angrebet at bestå af Eder, Pellé og Candreva. Alle er de fornuftige spillere, men ikke ligefrem spillere man forventer går ud og scorer en håndfuld kasser ved en slutrunde som denne. Som sædvanligt er det derimod defensiven, der virker som det bedste ved italienernes mandskab, og det kan meget vel tænkes, at den kan bære dem et stykke. Irland bør blive slået, Sverige skal de også kunne håndtere og Belgien skal de formentlig slås med førstepladsen om. Alt andet lige skal italienerne videre fra puljen, men herfra spår vi dem et svær slutrunde.

Sverige... Åh. Forbandede Zlatan Ibrahimovic! 'Kongen af Skåne' er den direkte årsag til, at Danmark ikke er at finde ved denne slutrunde, men måske det i virkeligheden er fint nok. Zlatan er trods alt sjovere at se på end Nicklas Bendtner. Det er da heller ikke tilfældigt, at dette lille afsnit om Sverige indtil videre udelukkende har handlet om Ibrahimovic. Han er nemlig stort set Sveriges hold. Bevars - de har da nogle spændende unge spillere i form af Lewicki og Forsberg, men endnu er de ikke klar til at løfte Sverige ved en slutrunde som denne. Rammer Zlatan ikke topformen, så kan Sverige sågar få det svært i gruppespillet. Rammer han topformen - så kommer de også videre fra gruppen. Det er dog svært at se dem komme længere end maksimalt en kvartfinale som de skal nå ved at få en lidt heldig modstander i 1/8-finalen.

Spilforslag:

Irland bliver sidst i gruppen. Odds 2,25. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Gruppe F

Grupppe F består af publikumsdarlingen Island, Portugal, Ungarn og Østrig.

Island overraskede alt og alle i kvalifikationen. De var kommet i en pulje med Tjekkiet, Tyrkiet og ikke mindst Holland. Det blæste islændingene dog på og blev nummer to i gruppen. Nu befinder de sig ved deres første slutrunde nogensinde, og mon ikke, at de med deres sædvanlige mandsmod vil kæmpe med alt de ejer. Fight får de da også brug for. Vi mener ikke, at Island må regnes som Gruppe F's svageste hold, men samtidig skal de nok satse på at snige sig med videre på en tredjeplads. Herfra må det være exit Island i 1/8-finalen. Truppen rummer et par interessante navne, men det er især Gylfi Sigurdsson, der skal præstere, hvis Island skal have succes.

Portugal er store favoritter til at vinde denne pulje. De har simpelthen bare den bedste trup samt størst rutine fra højeste niveau. De gør deres uden problemer komme videre fra denne relativt lette gruppe omend vi ikke tror på, at Portugal derefter vil klare sig specielt godt. Defensiven ser fornuftig ud med evigt afskyelige Pepe, men i offensiven er alt for meget som sædvanligt lagt op på Cristiano Ronaldo. De offensive makkere forventes at blive Nani og Joao Mario, og de er selvsagt et niveau eller syv under Ronaldo. Portugal kan få det svært mod modstandere, der formår at lukke Ronaldo ned og samtidig sætte pres på midtbanedynamoen Moutinho. Portugiserne kan gå endnu en skuffende slutrunde i møde.

Ungarn kan ikke have været utilfredse med deres kvalifikationsgruppe. Her var de i gruppe med Grækenland, Færøerne, Finland, Rumænien og Nordirland. På papiret en overkommelig gruppe, men alligevel skulle ungarerne i playoff. Her slog de et svagt norsk mandskab og vupti - Ungarn er med til slutrunden. De skal til gengæld nyde det så længe det varer, for man må forvente, at de ryger ud efter gruppespillet. Truppen har ikke mange spillere, der er at finde uden for Ungarn. Dzsudzsak skiller sig ud ved at have spillet for en del europæiske klubber, men pt. spilller han i tyrkiske Bursaspor, hvor han spillede 23 kampe i denne sæson. Derudover er det værd at lægge mærke til målmand Kiraly, men det er primært fordi, han gør sig bemærket ved at spille i grå joggingbukser. Det er kort sagt ikke et skræmmende mandskab Ungarn kommer med.

Østrig kan derimod blive et interessant bekendtskab. De vandt deres kvalifikationsgruppe foran Sverige og Rusland - endda uden at tabe en eneste kamp undervejs. Østrigerne spiller ganske underholdende fodbold, og med Bayern München-stjernen David Alaba på midtbanen tror vi godt, at de kan drille nogle hold. Derudover er det værd at lægge mærke til forsvarsspilleren Dragovic fra Dynamo Kiev, Leicester-spilleren Christian Fuchs, Baumgartlinger fra Mainz og ikke mindt Janko på toppen, der scorede hele syv mål i kvalifikationen. Sidstnævnte har dog været småskadet, hvorfor formen hos ham er usikker. Han forventes dog at starte inde. Østrig bør komme videre i sikker stil, og måske de endda kan drille Portugal i deres indbyrdes møde.

Spilforslag:

Ungarn bliver sidst i gruppen. Odds 2,00. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Ungarn kvalificerer sig ikke. Odds 1,53. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK 

 

 

Opsamling af spilforslag:

Olivier Giroud bliver topscorer. Odds 18,00. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1Mr7vay

Frankrig vinder deres pulje - Schweiz bliver nummer to. Odds 2,37. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Rumænien slutter sidst i gruppe A. Odds 3,50. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Rumænien bliver det mindst scorende hold under EM. Odds 15,00. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Gareth Bale bliver Wales' topscorer. Odds 1,80. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Nordirland slutter sidst i gruppe C. Odds 1,65. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Polen kommer i top to i gruppe C. Odds 1,85. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Tyskland når som minimum til semifinalen. Odds 1,90. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Tjekkiet kommer ikke videre fra gruppe D. Odds 1,80. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/QewC8P

Irland bliver sidst i gruppe E. Odds 2,25. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Ungarn bliver sidst i gruppe F. Odds 2,00. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

Ungarn avancerer ikke fra gruppespillet. Odds 1,53. Spillet kan spilles her: http://bit.ly/1eSUnZK

 

 Scheuermann for Tipperen.dk