Lidt om London derbies

4. januar 2017

Der er mere end tre point på spil, når Tottenham i aften på White Hart Lane skal forsøge at mindske hullet til duksene fra Chelsea. Der er London-ære på højkant – og faktisk endnu mere end det.

Derfor har vi på Tipperen.dk bl.a. en række spil på advarsler på kampen, hvilket bestemt ikke er tilfældigt, hvilket man kan blandt andet kan læse herunder, hvor vi kigger på nogle af lokalopgørene i den engelske hovedstad.

(Husk også, at Betfair tilbyder nye kunder  forhøjede odds på kampen her; Tottenham-sejr til odds 9,00 eller Chelsea-sejr til odds 10,00)

De fleste forbinder nok ordet ”London-derby” med møderne mellem Arsenal – Tottenham,  det såkaldt ”North London derby”, men der er hele fem London-klubber i Premier League;  Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham Hotspur og West Ham United.

Længere nede i rækkerne findes London-klubber som: Brentford, Fulham, Queens Park Rangers (Championship), AFC Wimbledon, Charlton Athletic, Millwall (League One) Barnet og Leyton Orient (League Two).

Det er her værd at huske på, at London er en af Europas allerstørste byer – hvilket blandt andet mere end otte millioner indbyggere og hele fem lufthavne vidner om.

Dette er med til at forklare, hvorfor netop Tottenham og Arsenal har været indædte rivaler siden Arsenal flyttede til Highbury-distriktet i det nordlige London i 1913. For dermed var de to klubber placeret  blot seks km. fra hinanden. Sådan er det stadig, selv om Arsenal nu spiller på Emirates Stadium.

Rivaliseringen brød for alvor ud i 1919, da det engelske forbund besluttede at udvide den bedste række med to hold. Chelsea og Tottenham var endt på de to nedrykningspladser, men førstenævnte fik én af pladserne pga. sin næstsidsteplads. Det havde været oplagt, at Tottenham ligeledes havde fået lov til at blive (eller at pladsen var gået til Barnsley, der endte som nr. 3 i den næstbedste række), men der skulle istedet stemmes om den sidste plads.

Arsenal, der blot var blevet nr. 5 i den næstbedste række,  vandt afstemningen stort – blandt andet forbi ligaformanden, Liverpools bestyrelseformand John Kenna, opfordrede sine medlemmer til at stemme på The Gunners. Der har siden da været mange spekulationer om bestikkelse, men intet er blevet bevist.

Siden da har der været ondt, ondt blod mellem de to klubber.

Det er også til en vis grad mellem Tottenham og Chelsea – i hvertfald ser sidstnævntes fans Tottenhams ditto som hovedrivalerne.

Rivaliseringen startede for alvor i 1967, da de hold mødtes i FA Cup-finalen. Tottenham vandt 2-1. Siden da har kampene tiltrukket masser af tilskuere – og desværre også ofte voldelige sammenstød supporterne imellem.

De senere år er rivaliseringen taget til, da begge hold nu spiller med helt i toppen af engelsk fodbold. Samtidig var det netop Chelsea der med 2-2 i maj 2016 fjernede Tottenhams sidste chance for at hente Leicester, der derved kunne kåres som mestre. Tottenham førte 2-0 ved pausen. 

Kampen tændte yderligere op under fjendskabet mellem de to klubber, da stemningen på banen blev mere og mere ond; Tottenham indkasserede hele ni gule kort og begge klubber fik efterfølgende bødestraffe af FA på grund af spillernes optræden.

Sidst, men ikke mindst, skal nævnes rivaliseringen mellem West Ham og Millwall, der hører til en af de længste og mest bitre i fodboldhistorien.

I sin tid lå klubberne blot et par kilometer fra hinanden og fansne bestod hovedsageligt af havnearbejdere  fra hver deres side af Themsen. Man var altså også ”fjender” arbejdsmæssigt – og jobs hang ikke ligefrem på træerne.

Så rivaliseringen fortsatte selv om Millwall i 1910 flyttede syd for Themsen – og er fortsat lige siden.

I 1976 blev en Millwall-fan dræbt og i 2009 kom så det, der senere er blevet kendt som ”2009 Upton Park riot” i forbindelse med en Liga Cup-kamp mellem de to hold. Mere end 20 personer kom til skade og én blevet stukket ned.

Det er vist meget godt, at holdene ikke spiller i samme række – om end at London derbies altid giver en ekstra gnist på banen.

Det kommer vi også til at se i aften. Både i taklingerne og på måltavlen; otte af de seneste 11 indbyrdes opgør er gået over 2,5 scoringer – bedst huskes nok Tottenhams 5-3-sejr på hjemmebane for to år siden.

Lige nu har vi på tipperen.dk disse aktuelle spilforslag:

Harry Kane får et kort, til odds 6,0.

Harry Kane - får et kort og scorer til odds 17!

Mouse Dembele får et kort til odds 4,75.

 

.