Optakt - A-League 2016/2017

25. september 2016

Sæsonstarten nærmer sig så småt Downunder, hvor de 10 klubber i Australiens bedste fodboldrække, A-League, igen skal i aktion. Sidste sæson sluttede med et brag, da Adelaide United trak sig sejrrigt ud af The Grand Final via en 3-1-sejr over Western Sydney Wanderers. Det spansk-inspirerede mandskab havde ligeledes vundet den regulære sæson, og vandt fortjent klubbens første mesterskab.

Tavlen er nu vasket ren, og rent statistisk, så er chancen for, at Adelaide gentager triumfen ret lille. Det er kun sket én gang i 11 sæsoner, at en klub har taget mesterskabet i to sæsoner i træk; da Brisbane Roar nappede guld i både 2010/2011 og 2011/2012.

Der er vanen tro sket en stor udskiftning i trupperne, og sket en masse, henover sommeren, hvor ligaen har holdt pause. Der er blandt andet kommet endnu et par danskere til ligaen, som nu tæller fire stk. med vikingeblod i årerne. Generelt er der lagt op til en sæson, hvor rigtigt mange klubber banker på til top-placering, og det skal blive ualmindeligt spændende at følge udviklingen henover de 27 runder.

Jeg vil i denne optaktsartikel liste de mest nævneværdige transfers op, og forsøge at give en styrkevurdering af de forskellige klubber i en af mine absolutte yndlingsligaer.

Adelaide United
Ind: Sergi Guardiola, Ryan Kitto, Henrique Silva, Marc Marino, Jesse Makarounas og Ben Garuccio
Ud: Eli Babalj, Bruce Kamau, Craig Goodwin, Stefan Mauk, Pablo Sanchez og Bruce Djite

Kommentar: Adelaide har sagt farvel til flere, især offensive, profiler. Især Bruce Djite og Bruce Kamau, der er skiftet til henholdsvis Sydkorea og Melbourne City, bliver svære at erstatte. Man har dog gjort, hvad man kunne ved at hente Henrique Silva til frontpositionen, og Jesse Makarounas til wing-pladsen. Begge er kvalitetsspillere, og når de først er faldet til, så bør forskellen ikke være så markant. Den meget spansk-inspirerede klub har ligeledes hentet Sergi Guardiola i Granada. Nogle husker ham måske for sit skifte til Barcelona tilbage i 2015; et skifte, der blev annulleret efter få timer, da det kom frem, at han havde lavet anti-katalanske tweets nogle år før.

 Adelaide kommer til at blande sig i toppen endnu en gang, men har svært ved at se dem fejre guldet for andet år i træk.

 Bud på placering: 3..-pladsen

 

Brisbane Roar
Ind: Thomas Kristensen, Joey Katebian, Brett Holman og Jacob Pepper
Ud: Corona, James Donachie, Henrique Silva, Devante Clut, Shane Stefanutto, Jerome Polenz, Jean Carlos Solórzano, Steven Lustica og Javier Hervás

Kommentar: Sidste sæsons nr. 3, Brisbane Roar, har sagt farvel til en hel stribe spillere. Flere var dog marginalspillere, og mandskabet ser ikke specielt svækket ud. Lidt overraskende lykkedes det også at holde på sidste års målsluger Jamie MacLaren, hvilket er et kæmpe plus.

Set med danske øjne, bliver Roar interessante at følge, da de tidligt i vinduet fik hentet Thomas Kristensen ind. Han stryger formentlig direkte ind i startopstillingen, og kunne meget vel blive en profil i ligaen. På transfervinduets sidste dag hentede Brisbane ligeledes Brett Holman, der har en fortid i bl.a. AZ Alkmaar, Feyenoord og Aston Villa, mens han har mere end 60 landskampe for Socceroos på CV’et.

De seneste måneder har der været en del ballade omkring klubben, der er ejet af koncernen Bakrie Group. Der har været spekulationer om et salg, og utilfredsheden med ejerne er, bl.a. hos fansene, er stor. Store dele af fanbasen nægter at købe membership så længe klubben er ejet af Bakrie Group.

Ballade udenfor banen har det med at sætte sit aftryk inde på banen, og man kunne godt forvente at det også bliver tilfældet her. Til trods for en fin trup, så spår jeg at det bliver en skuffende sæson for de tredobbelte australske guldvindere.

 

Bud på placering: 8.-pladsen

 

Central Coast Mariners
Ind: Mickaël Tavares, Jacques Faty, Connor Pain, Blake Powell og Kwabena Appiah
Ud: Joshua Rose, Mitch Austin og Luis Garcia

Kommentar: Central Coast Mariners var en skandale i sidste sæson, hvor de endte som ligajumbo med blot 13 point i 27 kampe. Der er hentet lidt spillere, men det er fra hylde 2 eller 3, og med afgang af bl.a. Mitch Austin, så er det ikke en revolution, der er sket henover sommerens transfervindue. Klubben har dog skiftet ud på trænerposten, hvor Paul Okon, der tidligere har trænet diverse U-landshold, har sat sig i sædet. Dette kan muligvis have en positiv effekt, men alt i alt ligner det endnu en lang sæson for de hårdt prøvede Mariners-fans.

Jeg tror, at CCM får forbedret sidste sæsons placering som nr. 10 en smule. Men også kun en smule.

Bud på placering: 9.-pladsen

Melbourne City
Ind: Luke Brattan, Fernando Brandán, Neil Kilkenny, Tim Cahill, Joshua Rose, Bruce Kamau, Manny Muscat, Michael Jakobsen og Nicolas Colazo
Ud: Marc Marino, Ben Garuccio, James Brown, Aaron Mooy, Harry Novillo, Patrick Kisnorbo, Alex Wilkinson, Michael Zullo, Wade Dekker, Jack Clisby og Jacob Melling

Kommentar: Der har været storvask i Melbourne City, der både har sagt farvel til store profiler, men også goddag til nye. Sidste års mest underholdende mandskab i A-League har de fornødne kvaliteter til at gå hele vejen, og med indkøb af kæmpestjernen Tim Cahill, den hurtige offensivspiller Kamau, argentineren Nicolas Colazo, erfarne Muscat og danske Michael Jakobsen, har man gjort sit til at lukke hullet efter Aaron Mooy og Harry Novillo, der har forladt klubben. Spørgsmålet er dog, hvor hurtigt man løfter sig efter afgangen af især Mooy, der var outstanding i sidste sæson. Midtbanespilleren, der blev købt af Manchester City henover sommeren, leverede 20 assists og 11 mål, samtidig med at hans personlige betydning for mandskabet var enorm.

Citys store problem i sidste sæson var den svage defensiv, og med mere fokus på denne, bl.a. ved signingen af Jakobsen, der i A-League sammenhæng er et ganske stort navn, ser det måske lidt lysere ud. Holdets 27 kampe i den regulære sæson endte sidste år med knap 4 scorede mål i snit, og det er klart, at man er nødt til at hanke op i bagkæden, hvis klubbens første mesterskab skal blive en realitet. Jeg tror dog, at City efterhånden er moden til at fejre de første guldmedaljer.

Bud på placering: 1.-pladsen

Melbourne Victory
Ind: James Troisi, Marco Rojas, James Donachie, Mitch Austin og Alan Baró
Ud: Kosta Barbarouses, Gui Finkler, Jesse Makarounas, Joey Katebian, Connor Pain, Thomas Deng, Matthiu Delpierre, Danny Vukovic, Archie Thompson og Giancarlo Gallifuoco

Kommentar: Australiens største klub har skiftet grundigt ud i truppen. Det var dog også på sin plads, for mandskabet havde svært ved for alvor at få tingene til at gå op i en højere enhed i sidste sæson. Man har bl.a. sagt farvel til Barbarouses, Finkler og Archie Thompson, som så ud til at være kørt lidt fast, og i stedet har man købt småt ind. Småt men godt, for det er af høj kvalitet, hvad Victory har signet inden denne sæson. Udover Central Coast Mariners’ største profil Mitch Austin, har man hentet både James Troisi og Marco Rojas hjem fra udlandsophold. Det er massive signings.

Bud på placering: 2.-pladsen

Newcastle Jets
Ind: Aleksandr Kokko, Devante Clut, Andrew Hoole, Wayne Brown, Ivan Vujica og Andrew Nabbout
Ud: Ryan Kitto, Leonardo, Enver Alivodic, og Mark Birighitti

Kommentar: Jets sluttede næstsidst i 2015/2016-sæsonen, hvor især en svag offensiv var kendetegnende for mandskabet. Det har man forsøgt at ændre på til den nye sæson, hvor man har forstærket sig med Devante Clut fra Brisbane Roar. Han fik aldrig sit helt store gennembrud, men den 20-årige offensive midtbanespiller har unægtelig talent. Herudover er den finske angriber Aleksandr Kokko hentet ind. Han har igennem en årrække bombet mål ind i den finske liga, og har niveauet til at kunne blive en spændende profil i A-League.

Newcastle fyrede i starten af september, blot en måned før sæsonstart, klubbens træner Scott Miller, samt assistenten Luciano Trani. Trænerteamet forlod klubben på grund af ”uenigheder på det sportslige plan”, og det har ikke just givet den bedste optakt til den nye sæson.

Alt i alt er Jets’ trup blandt de svageste i ligaen, og det er svært at se dem skrabe point nok sammen til en top-6 placering. Faktisk er de, i min optik, topkandidat, sammen med Central Coast Mariners, til at nappe ’The Wooden Spoon’; altså ende sidst i tabellen efter grundspillets 27 kampe.

Bud på placering: 10.-pladsen

Perth Glory
Ind: Milan Smiljanic, Rhys Williams, Rostyn Griffiths, Joel Chianese og Liam Reddy
Ud: Ruben Zadkovic, György Sandor, Krisztian Vadócz, Diogo Ferreira, Hagi Gligor og Ante Covic

Kommentar: Perth Glory endte sidste sæson i slutspillet, og var rigtigt interessante at følge. Holdet spillede forrygende fodbold, og var længe en af de helt store bejlere til mesterskabet. Det glippede dog i Elimination Finals, hvor Melbourne City slog det vestaustralske hold ud.

Glory har holdt på de to altoverskyggende offensive profiler fra sidste sæson, Andy Keogh og Diego Castro. De to tegnede sig for cirka halvdelen af alle holdets mål. Sommeren har tilmed givet tilgang af endnu en offensiv profil, efter klubben signede Joel Chianese, der tidligere har scoret 11 mål i 40 kampe for Sydney FC. Herudover er den serbiske midtbanespiller Milan Smiljanic kommet til. Serberen har erfaring fra La Liga, og har herudover spillet i både den tyrkiske, serbiske og israelske liga.

Bud på placering: 5.-pladsen


Sydney FC
Ind: Bernie Ibini, Bobó, Alex Wilkinson, Michael Zullo, Joshua Brillante og Danny Vukovic
Ud: Mickaël Tavares, Jacques Faty, Shane Smeltz, Andrew Hoole, Ali Abbas, Robert Stambolziev og Chris Naumoff

Kommentar: Sydney havde en skuffende 2015/2016-sæson, hvor de endte udenfor slutspillet efter alt for mange ustabile perioder. Holdet har derfor skiftet ganske meget ud i truppen, hvor flere gamle drenge er rykket videre. Der er samtidig også kommet stærke tilgange, hvor de mest bemærkelsesværdige er den brasilianske angriber Bobó, der er kommet til fra Gremio. Han har tidligere bombet i den bedste tyrkiske liga, hvor det bl.a. er blevet til mere end 50 mål for Besiktas og mere end 30 for Kayserispor. En anden spændende tilgang er Bernie Ibini-Isei, der spillede i Sydney i 2014/2015-sæsonen, hvorefter han blev solgt til Club Brügge. Opholdet i Belgien blev dog ødelagt af skader, og han er nu tilbage i Australien på en lejekontrakt sæsonen ud.

Det ligner nogle fornuftige signings af Sydney, der bør rykke længere op i tabellen denne sæson.

Bud på placering: 4.-pladsen

Wellington Phoenix
Ind: Marco Rossi, Kosta Barbarouses og Gui Finkler,  
Ud: Manny Muscat, Blake Powell, Kwabena Appiah, og Albert Riera

Kommentar: Der har ikke været voldsomt gang i svingdøren på New Zealand, hvor Wellington Phoenix blot har signet tre nye spillere. Defensiven er styrket af Marco Rossi, der har spillet i et hav af italienske klubber. Nogle mindes ham måske for at have været indbladet i den store matchfixing-skandale, der ramte Italien i 2011. Her fik han 20 måneders karantæne for ikke at anmelde matchfixing, da han spillede i Bari.
Udover Rossi er de to Melbourne Victory-spillere Kosta Barbarouses og Gui Finkler kommet til. De kan give Phoenix-offensiven et tiltrængt pift, og ligner nogle af sæsonens bedste signings.

Phoenix bør være joker til en af slutspilspladserne, og de kan ligeså godt ende nr. 5, som de de kan ende nr. 8.

Bud på placering: 7.-pladsen

Western Sydney Wanderers
Ind: Jack Clisby, Jacob Melling, Kerem Bulut, Steven Lustica, Bruno Pinatares, Aritz Borda, Jumpei Kusukami og Nicolás Martínez
Ud: Jacob Pepper, Mark Bridge, Scott Jamieson, Dario Vidosic, Liam Reddy, Alberto, Andreu, Romeo Castelen, Golgol Mebrahtu, Federico Piovaccari og Matt Sim

Kommentar: Wanderers har sagt farvel til et hav af spillere, og goddag til cirka ligeså mange. Det gør det rigtigt svært at vurdere holdets chancer i den kommende sæson. Ud er bl.a. gået Scott Jamieson, der er rykket til Allsvenskan, mens også Mark Bridge og Romeo Castelen er væk. Ganske store profiler i sidste sæson.
Man har dog formået at hente store navne til også, hvor især Nicolás Martinez, der er hentet ind fra græske Olympiakos, er rendt med overskrifterne. Også den farverige offensivspiller Kerem Bulut kan blive super interessant at følge, mens Melling og Clisby (begge tidl. Melbourne City) kan blive en gevinst for defensiven.

Western Sydney Wanderers er blandt de helt store klubber i Australien, og de bør sikre sig en top-6 placering, og dermed en plads i slutspillet.

Bud på placering: 6.-pladsen

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Dette giver følgende stilling efter 27 runder, hvorefter vi skal have gang i slutspillet.

1.

Melbourne City

2.

Melbourne Victory

3.

Adelaide United

4.

Sydney FC

5.

Perth Glory

6.

Western Sydney Wanderers

7.

Wellington Phoenix

8.

Brisbane Roar

9.

Central Coast Mariners

10.

Newcastle Jets

 

Ovenstående er blot et bud, og inden vi ser holdene i aktion, er det nærmest umuligt at spå noget som helst. Sikkert er det dog, at ligaen sjældent har været stærkere, end den bliver i 2016/2017, og i hvert fald 8 af de 10 klubber bør have en realistisk mulighed for at gå i slutspillet.

Sæsonbets

Jeg kommer med flere sæsonspil inden ligastart fredag d. 7. oktober 2016.
Bookmakerne er dog pt. ganske sløve, og derfor vælger jeg ikke at inkludere disse i optaktsartiklen, men i stedet blot tilføje dem løbende på siden. Hold derfor øje med min personlige underside på hjemmesiden.

A-League på dansk
Når sæsonen sparkes i gang vil folk med interesse i ligaen kunne følge Twitterprofilen ALeagueDK. Her finder man updates på kampe, transfernyt, livebets og generel lir og info om denne liga. Giv den et kig og måske endda et follow. 

 

Lean Thomsen, for tipperen.dk