05/06-2019

Brøndby IF er i semifinalen i Champions League!

Den sætning var der nok ikke, der havde regnet med at høre i disse dage. Brøndby IF er dog i semifinalen i Champions League - kvindernes Champions League. På det succesfulde hold huserer Julie Tavlo Petersson. Offensiv og landsholdsspilleren er en stor del af den store succes, men får kvindeholdet egentlig nok kredit for deres flotte præstation?

Vi har taget en snak med Julie Tavlo Petersson om, hvordan det er, at præstere på højt niveau uden at få specielt meget opmærksomhed i medierne, forholdet mellem kvinde og herreholdet i Brøndby og hvordan man som kvindespiller får hverdagen til at hænge sammen når lønningerne ikke ligefrem er i Agger størrelse.


Først og fremmest; Tillykke med succesen med Brøndby i Champions League. Er det din største oplevelse som fodboldspiller?
Ja, det er den største oplevelse – både som menneske og som spiller. Debut på landsholdet er også kæmpe stort, men det at spille Champions League, er bare noget helt særligt.


I har på det seneste fået en del opmærksomhed i medierne i forhold til, hvad i plejer at få. Hvordan er det som kvindespiller, at kvindefodbolden fylder så lidt i mediebilledet når nu i trods alt leverer på højt plan?
Det er klart, at vi ønsker os mere opmærksomhed. Det ville være fantastisk, hvis vores kampe blev vist engang imellem, ligesom man ser det i de omkringliggende lande. Eksempelvis hos vores kære naboer fra Sverige. Det er svært for befolkningen at følge med i noget, der ikke bliver vist og derfor bliver det også svært at øge interessen omkring kvindefodbold.


Føler i jer af og til lidt overset?
I forhold til store præstationer, er der jo heldigvis kommet større fokus på kvindefodbold (EM 2013 og Champions League). Men det er klart, at uden hverken tv eller anden dækning, kan man nogle gange godt føle sig, ikke overset, men måske nærmere nedprioriteret.


DR1 transmitterede jeres CL kvartfinale. Synes du, at der burde være mere kvindefodbold på TV?
Jeg synes bestemt der burde være mere kvindefodbold, i hvert fald i form af en prøveperiode, for som sagt, er det svært for den almene dansker at følge med, hvis der ikke er dækning på området.


Mener du, at kvindefodbolden i Danmark bliver ydet retfærdighed når i nærmest skal spille med om de helt store europæiske titler før der kommer fokus på jeres eller fremragende præstationer?
Nej, jeg synes måske godt nogle af de små sportskanaler kunne vise kvindefodbold. Kanaler som kanalsport, den nye TV2 Sport kanal og lignende. Ikke nødvendigvis alle kampe og hele kampe, men et kort oprids af runderne i 3F ligaen med mål og højdepunkter, samt dækning af topkampe.


I efteråret snuppede I en vigtig sejr over Fortuna Hjørring. Det fejrede i med et billede, der mildest talt fik en del opmærksomhed. Hvad var baggrunden for det billede?
Billedet havde ikke en decideret baggrund. Vi tog det i omklædningsrummet efter en sejr og en fantastisk uge, så det handlede om glæde. Nogle gange når man opnår nogle gode resultater, har man svært ved at komme ud med al den glæde man har – og det var vores måde at gøre det på.


Mange af jer spillere er meget aktive på de sociale medier. Er det et tema for jer at promovere kvindefodbolden?
Jeg tror ikke det er et decideret tema, men i modsætningen til herrerne, som konstant er i tv og aviser, har vi større ansvar for at promovere os selv. Dem der følger med i kvindefodbold, har derfor mulighed for at gå ind på vores instagram,- twitter og facebookprofiler, for at følge med i hvad der sker, nu når medierne ikke er fantastiske til at dække vores aktiviteter.


Hvordan er forholdet mellem herre og kvindeholdet i Brøndby IF? Er der mange drillerier holdene imellem?
Vi træner om eftermiddagen, de træner om formiddagen og derfor ser vi sjældent hinanden. Til gengæld støtter vi hinanden i forbindelse med kampe, vi er tit på stadion og se herrerne spille, og det er vidst også sket den anden vej et par gange. Så ikke nogen drillerier, men i stedet god opbakning.


Hvordan er det at spille i en klub, hvor store spillere som Agger og Elmander også spiller? Bliver man lidt star-strucked når man render ind i dem eller er det blevet hverdag?
Agger er et hit uanset hvorhen man kigger. Det er da klart, at det er fedt at have ham (og andre store navne i klubben), men star-strucked, nej. Jeg synes at der er stor respekt fra herrernes side hvad angår kvindefodbold og møder man hinanden i klubben, bliver der pænt hilst. Derfor er stemningen meget rolig.


I kraft af, at kvindefodbolden utvivlsomt er noget mindre end herrefodbolden er lønningerne vel også dét mindre. Kan spillere på dit plan leve af at spille fodbold?
Lønningerne i Danmark er ikke høje nok til at leve af det. Det er det i mange andre lande, men herhjemme er det en bibeskæftigelse. Mange 3F liga klubber betaler slet ikke deres spillere. Det er uden tvivl lysten, der driver værket. Det betyder også, at man har behov for at have et job/studie ved siden af, for at tingene skal køre rundt.


Du kom til Brøndby IF fra Taastrup FC og tog dermed et stort skridt i din karriere. Hvornår gik det op for dig, at du kunne gøre dig på det niveau?
Da jeg var yngre, var jeg på udvalgte hold og vidste måske godt, at jeg havde talent. Men det var som om, at jeg mistede lysten, og det hele blev for meget for mig. Så jeg valgte at starte i Taastrup, der på daværende tidspunkt kun lå i anden bedste række (efter at have spillet i Skovlunde på højeste pigeniveau). Ligeså stille kom lysten igen og også viljen til at nå langt. Jeg nød at spille fodbold igen og da jeg blev udtaget til A-Landsholdet i 2012, gik det nok op for mig, at jeg, på trods af en pause fra top pigefodbold, godt kunne nå meget langt, hvis jeg var villig til at arbejde for det.


Hvad er dine egne ambitioner for din karriere?  Peaker den nu eller kunne du tænke dig at komme til udlandet som nogle af dine landsholdskollegaer?
Jeg befinder mig et meget godt sted i min karrierer, vi er godt kørende i Brøndby, jeg får spilletid på landsholdet, men jeg har meget at lære endnu – og det kan jeg godt i Brøndby på nuværende tidspunkt. Hvordan og hvor jeg skal udvikle i fremtiden, kan jeg ikke svare på. Udlandet er spændende, men ikke for enhver pris, jeg vil være det sted, hvor jeg udvikler mig mest og har det bedst, og ikke hvor jeg kan tjene flest penge.


Det er vidst ingen hemmelighed, at der inden for herrefodbolden gemmer sig et par spillefugle, der godt kan lide at bette. Hvordan er kulturen for det på et kvindehold?
Jeg oplever ikke, at betting er udbredt i kvindefodbold. Jeg tror da nogle spillere oddser på de store herrekampe, men jeg tror det er småting, i forhold til det man ser hos det modsatte køn.


Betting-markedet er ikke enormt inden for kvindefodbold. Har du alligevel et godt betting-råd til vores brugere?
Jeg ville sætte mine penge på Brøndby som vinder af the double ;)