05/06-2019

Rajko Lekic har været rundt omkring i verden som ganske få andre danske fodboldspillere har været. Danmark, Spanien, Ungarn og USA har været destinationerne og det har selvsagt ført en masse oplevelser med sig. Vi har taget en snak med Rajko Lekic om udlandsdrømme, kiksede million-transfers og et skifte til Brøndby, udlandsopholdet i USA og ikke mindst, hvordan det var at være den første dansker med anden etnisk baggrund på det danske landshold.


Du startede din seniorkarriere i B93, men slog først for alvor igennem i Avarta. Her scorede du 16 mål i 15 kampe og herfra tog du en tur igennem de danske divisioner. I 2003 skiftede du til Silkeborg og det var vel her, at karrieren for alvor tog fart. Hvordan oplevede du skiftet fra mindre klubber i divisionerne til Superliga-bold i Silkeborg?
- Skiftet kom efter en meget meget svær periode. Jeg var faktisk stoppet med at spille efter en uheldig episode i Fremad Amager, jeg gad ikke mere, fik nok af at skifte klub hele tiden. En agent ringede til mig og spurgte om jeg ville til prøve i Silkeborg, første svar var nej, kunne og gad ikke mere, men min stolthed og tro på mig selv ville mere.. jeg tog prøven, kan huske jeg scorede i de to første træningskampe, 2 mod Viborg og 1 mod Agf, derfra gik det kun en vej..


Efter dit succesfulde ophold i Silkeborg skiftede du til Xerez i Spanien. Var det en drøm, der gik i opfyldelse da du fik chancen for at spille i udlandet?
- Det var en KÆMPE drøm, har altid godt ville spille i Spanien. Blev ringet op af en spansk agent som havde en kontrakt klar med Celta Vigo, 2 år i den næstbedste række og økonomisk fantastisk. Havde aftale med mine egne agenter yderligere et år så kunne selvfølgelig ikke sige ja uden dem, der var lidt bøvl med det hele, agenten ville ikke samarbejde med mine agenter. Sagde til mine agenter at jeg ville til spanien NU, muligheden måtte ikke glippe nu!! En uge efter havde de en kontrakt klar med Xerez fra næstbedste række, 3 år i sydspanien, jeg var LYKKELIG!


Årene der fulgte blev en anelse turbulente med et par lejeophold i både ind og udland. Karrieren tog først for alvor fart igen da du atter var at finde i Silkeborg. Det er her du har scoret de fleste af dine mål. Er Silkeborg, hvad du vil betegne som "din" klub og kan det forklare succesen i klubben i flere omgange?
- Ja min karriere har været lidt svingende, men jeg er nok heller ik typen som ville kunne være samme sted  10 år. Har næsten ikke fortrudt noget i min karriere, er stolt og glad over hvad jeg har nået, ville ikke gøre meget om. Eneste måske at jeg ikke skulle ha skiftet tilbage til dansk fodbold så hurtigt..

Kan selvfølgelig ikke komme uden om at Viggo Jensen og Troels Bech har en stor del af æren!! Fantastiske mennesker og utrolig dygtige trænere, de har lært mig utrolig meget som spiller men også som menneske.

Udover det var alt bare som det skulle være, ledelsen var super, Kent Madsen fik jeg et godt forhold til, fansene var helt fantastiske havde et super forhold til dem.. kunne blive ved, havde det rigtig godt i byen, dejlig by i det hele taget var jeg bare glad for at bo i jylland, tror det også smittede af på mit spil.. Jeg håber en dag at komme tilbage til Silkeborg.

Til sidst må jeg nævne Peter Degn, en af de bedste/klogeste fodboldspillere jeg har spillet med, han må nok også få noget ære for en stor del af de mål jeg lavede i Silkeborg..


I 2010 fik du debut på det danske landshold efter 3 fremragende år i Silkeborg. Hvordan var den oplevelse?
- At spille på den Danske landshold var helt vanvittigt, Morten Olsen som træner, Bendtner ud- Rajko ind, fik debut samtidig med Eriksen, den første med anden etnisk baggrund der kommer på landsholdet.. det var KÆMPE STORT.. var og er stolt den dag i dag.. drengedrøm der gik i opfyldelse!!


I samme periode meldte Silkeborg ud, at du var solgt til tyrkiske Konyaspor. I sidste øjeblik trak tyrkerne dog stikket grundet økonomiske problemer. Hvor hårdt et slag var det ikke, at få dét udlandsophold med?
- Det var ikke et specielt hårdt slag , for jeg ville det inderst inde ikke, eneste grund til jeg sagde ja var pengene.. de lokkede med 12.000.000 udbetalt i en 3årig kontrakt, kunne ikke sige nej.

Det var da mærkeligt det ik blev til noget, var nede og skrive under og alt var i orden troede jeg. Hjemme og pakke , så ringede Kent og sagde de ikke overholdte den aftale de havde lavet med Silkeborg, vi blev hurtigt enige om, lad os droppe det!!!


Apropos missede transfers. Når du ser tilbage på din karriere - er der så et eller flere skift, der missede som du gerne havde set gå igennem?
- Der jeg kom hjem fra Tyrkiet, ringede Anders Bjerregaard til mig , jeg ville SINDSYGT gerne til Brøndby, også en drengedrøm jeg har haft, spille for deres fans ville være for vildt! Snakkede med Bjerregaard omkring et skifte, omkring løn, og var sikker på det ville gå igennem, de ville gi det samme som tyrkerne skulle gi, Kent Madsen ville ha mere da det var en konkurrerende klub.. jeg forstod ham godt men var lidt nede over det..I 2011 skiftede du til MLS. Her stod du blandt andre overfor selveste David Beckham. Hvor stor en oplevelse var det at spille imod ham?
- Det var helt ubeskriveligt stort, han var helt nede på jorden , var den der løb mest og virkede bare som en fed person.

Spillet 20 min af kampen,  spurgte jeg ham om jeg ik skulle ha hans trøje efter kampen, jeg fik den.

Spillede mod Henry og Vidic også, vildt og stort for mig..

Fik selvfølgelig også deres tøjer.


MLS må siges at være en liga i udvikling. Hvordan vil du sige niveauet var på banen såvel som på lægterne?
- Niveauet på banen var højt, ok ikke overraskende med alle de gode spillere.. men meget indianer fodbold, ik meget hvor man bare holder på den, underholdnings fodbold.. tænker FCK, FCM og Brøndby ville kunne være med..


Når du ser tilbage på din karriere, hvad har så været den største oplevelse? Var der omvendt elementer i din karriere du gerne ville have været foruden?
- Største oplevelse var klart landsholdet og at spille i USA. At blive solgt til Spanien kommer også altid til at ha en stor plads i mit hjerte..


Som professionel fodboldspiller oddser man ikke på egne kampe, men det er alment kendt, at fodboldspillere oddser ivrigt på andre kampe. Oddser du selv?
- Ja jeg oddser nogle gange. Mest hygge, oddser mest på tennis, håndbold, bakset og NFL da Krydset stort set ikke er der , som det er i fodbold, så chancen er lidt større for gevinst der..


Hvis ja - hvor ofte?
- 4-5 gange om ugen


Hvilken tidligere holdkammerat har været skarpest når det kommer til gambling?
- Uden tvivl Thomas Olsen fra Silkeborg.. Vanvittig stærk i cykling og skisport.


Du kom sidste efterår lidt i vælten efter en udtalelse på Twitter om kvindelige dommere. Hvad er din generelle holdning til kvindelige dommer og fik sagen et efterspil for dig?
- Jeg fik 3 spilledages karantæne, fuldstændig vanvittigt.. jeg jokede lidt omkring kvinder og bolde, de tolkede det som om det var rettet mod hende, tror ik jeg skal skrive mere om den sag ;-) har absolut intet i mod kvinder og fodbold, træner pt en pige på mit målakademi, og hun er sgu dygtig..


Du har åbnet et såkaldt Målakademi - et akademi for håbefulde unge angribere. Hvor kommer idéen til det fra?
- Jamen jeg har haft ideen længe, en del år faktisk. Har følt i lang tid at vi i danmark er langt efter på den front, specifik træning er i min verden vanvittig vigtig, kig bare på Ronaldo! Har udvidet det så det ikke kun er for angribere, men spillere på hele banen..

Hos mig træner vi kamprelevante situationer, og arbejder rigtig meget med den mentale del.. jeg har stort set prøvet alt , været helt nede hvor det er aller hårdest men også været på landsholdet hvor det er aller sjovest.. så føler jeg ved hva der skal til, og det gir jeg videre nu..


Har du et grundlæggende ønske om at blive i fodboldverden efter, at du er stoppet som aktiv spiller? Hvad er fremtidsudsigterne? 
- Kunne godt tænke mig at få bredt mit akademi ud i hele fodbolddanmark, måske på et tidspunkt blive angrebstræner i en klub..