05/06-2019

Når man nævner Brasilien, så tænker langt de fleste øjeblikkeligt på fodbold. Sådan er det også for Peter Arnholdt, der til dagligt bor i Belo Horizonte i det fodboldglade land. Vi har taget en snak med manden, der med rette kan betegnes som ekspert på sydamerikansk fodbold.


Du bor i Belo Horizonte i Brasilien. Hvornår og af hvilken grund valgte du at hive teltpælene op og sætte kursen imod Sydamerika? 
- Jeg flyttede til Belo Horizonte august 2013. Hvis man skal arbejde som scout med fokus på brasilianske spillere, så skal man bo hernede. Det tager tid at opbygge et godt kontaktnet, og det at kunne forstå mentaliteten i Brasilien er heller ikke noget man kan klare fra et kontor i København. Og så er det en klar fordel at snakke portugisisk.


Er du ude og opdage talenter for europæiske klubber – og har du i så fald nogle kendte spillere på CV’et i den sammenhæng?
Jeg kigger på alt lige fra U14 og op til Serie A, og alle er velkomne til at rette henvendelse. Lige nu snakker jeg med et agentfirma i Danmark om at lave et samarbejde. De kan lægge alle kræfterne i at præsentere spillerne i Danmark og jeg kan bruge al krudtet på at skabe kontakter og tjekke kandidaterne hernede. Det er en ideel løsning. Ting tager tid og jeg har stadig min første spiller til gode, men han er godt på vej. Det er en midtbanespiller, som vandt det brasilianske U20-mesterskab for mindre end en håndfuld år siden og nåede semifinalen i Copa Libertadores i samme aldersgruppe.


Du følger brasiliansk fodbold tæt,  og dermed også den bedste række i landet. Mange danskere har sikkert svært ved at bedømme niveauet, da kampe ikke er tilgængelige på TV, og ligaen ikke er så eksponeret herhjemme pånær, når de store europæiske klubber henter stjernefrø derovre. Hvordan vurderer du niveauet, hvis du skal sammenligne med en liga i Europa?
Den brasilianske Serie A ligger efter England, Tyskland, Spanien og Italien, og så kan vi diskutere hvordan den ligger i forhold til Portugal og Holland. En ting er sikker. Den brasilianske liga er fantastisk lige, og det gør den mere interessant i mine øjne. 


Sydamerikansk fodboldkultur er meget forskellig fra den danske.  Både på godt og på ondt. Man hører med jævne mellemrum om ballade og sågår dødsfald i forbindelse medfodbold i Brasilien og Sydamerika generelt. Har du oplevet nogle ting på nær hold i din tid i landet?
Ja, der er desværre nogle fangrupper, som bruger mere krudt på at slås frem for feste. Da Cruzeiro i 2013 skulle fejre mesterskabet ville man gøre det sammen med fansene efter den sidste hjemmekamp. Festen omkring Mineirão blev imidlertid aflyst, da to konkurrerende fangrupper røg i totterne på hinanden. Jeg var heldigvis taget direkte hjem. 

Om det er farligt at tage til fodbold i Brasilien? Nej, ikke hvis man tænker sig om. Jeg hjalp et par danskere med et par oplysninger, da de var en tur i Rio, og de overlevede da og fik en kæmpe oplevelse på Maracanã.


Copa America afholdes i Chile fra 11. juni – 4. juli. I en sommer, hvor der ikke er meget fodbold på menuen falder den turnering på et tørt sted. Vi vil gerne høre dine tanker omkring turneringen, og lade dig komme med dine bud på, hvordan den kommer til at forløbe.
Brasilien og Uruguay plejer at dominere turneringen. Hvem har du som favorit til at vinde Copa America 2015 – og hvorfor? 
Tjah, hvor mange må jeg nævne? Brasilien og Argentina er favoritter, men det var de også for fire år siden, og der mødtes Uruguay og Paraguay i finalen. Eliten i sydamerikansk fodbold er bare blevet bredere. Colombia leverede et godt VM, og Chile på hjemmebane er også en god outsider. Og er der bid i Uruguay uden Luís Suárez? Af de inviterede lande kan Mexico godt blive en dark horse. Men du sagde én favorit. Det må blive Argentina med deres offensive kræfter. Men efter puljespillet er det knald-eller-fald, og der kan alt ske.


Så Argentina vinder – men hvem møder de i finalen?
Normalt ville jeg sige Brasilien og Argentina, men de to hold kommer med al sandsynlighed til at mødes i semifinalen. Jeg tror, at Argentina står stærkest af de to. I den anden halvdel ligner det en semifinale mellem Chile og Colombia. Chile på hjemmebane, de tager stikket, men må til gengæld overgive sig til Argentina i finalen. Det er mine bud.Messi, Neymar, Jamés Rodriquez, Sergio Agüero, Carlos Bacca, Higuain, Alexis Sanchez. Der deltager et hav af stjerner ved turneringen, men hvem tror du tager topscorertitlen?
For fire år siden var det Paolo Guerrero, som nappede topscorertitlen, men Peru var senest elendig i kvalifikationskampene til VM i Brasilien. Colombianske Falcao må været noget indebrændt efter sit år i engelsk fodbold, så han kunne være en joker i det spil. Min favorit som topscorer er dog Lionel Messi, som scorede 10 mål i den sydamerikanske kval-turneringen til VM. Det blev kun overgået af uruguyaneren Luís Suárez, som er ude af turneringen med karantæne. Spørgsmålet er om der er benzin tilbage på tanken. Neymar er selvfølgelig også inde i overvejelserne.

 

Vi siger stort tak til Peter Arnholdt, fordi han havde lyst til at stille op til denne lille snak omkring sydamerikansk fodbold og Copa America-turneringen. Har du fået lyst til at læse mere om Peters liv i det brasilianske og det fodboldeventyr, han er ude på, så kan du gøre det her, så kan du følge ham på Twitter under @PeterArnholdt.