05/06-2019

Folk undrer sig tit over, hvorfor folk går hen og bliver dommer. Hvordan endte du med at gå den vej?
- Min far dømte også fodbold, da han var ung. Og da han så ville genopfriske dommerkortet, så hoppede jeg med. Det har vist sig at være en af de bedste beslutninger i mit liv.


Som dommer skal man utvivlsomt finde sig i meget fra både medier og fans. Har du nogensinde stået i en situation, hvor du har overvejet om dommergerningen overhovedet var det værd?
- Jeg har mange gange været vildt skuffet. Både over egne og andres evner. Men jeg har kun ganske få gange været ved at stoppe. I mit første år som SL-dommer gik det super dårligt. Alle havde travlt med at fortælle, hvor lidt jeg hørte hjemme i Superligaen. Men jeg arbejdede hårdt videre og blev ikke så lang tid derefter Årets Dommer et par gange. Samtidig fik jeg den højest rangering herhjemme. Det var det hele værd.


Hvad er din bedste og værste oplevelse som dommer?
- Under ét, tror jeg, at hele mit første år var min værste oplevelse. Det er værre at dømme dårligt i Superligaen end nede i rækkerne. Der er ikke nogen aviser, der skriver om en dårlige serie 1-dommer. Ens fejl på topplan fylder enormt meget. Heldigvis nåede jeg ikke skandaler i internationalt regi, så jeg er ikke blevet trukket igennem den internationale mediemølle, men var jeg fortsat, var det jo kun et spørgsmål om tid. Mine bedste oplevelser har været rigtig mange til gengæld. Specielt Celtic mod Fenerbahce i Europa League eller den afgørende playoff til Europa League i Feyenoord et år tidligere, det var meget, meget vilde oplevelser. Det kick kan man altså ikke hente i Horsens, med al respekt for både den klub og alle danske klubber i det hele taget. Det internationale pres er langt, langt større. Derfor står de oplevelser også meget stærkere i erindringen.


Hvilken af dine mange kampe har været den sværeste du har dømt?
- Det er lidt svært at sige, hvilke der har været sværest. For det var jo sværest i starten. Måske var kampene det ikke i sig selv, men så gjorde jeg dem nok lidt sværere, end de behøvede. Omvendt har jeg haft giftige kampe i Superligaen, fx Brøndby mod FCM, hvor der var meget medieballade under og efter kampen. Der hvor Elmander bliver udvist og Thomas Frank bortvist. Dette var dog senere i min karriere, så jeg havde egentlig ikke særlig høj puls her, selvom der virkelig var pres på. Det sværeste er jo, når man tvivler på sig selv. Og med tiden er jeg blevet bedre til at tro på det, jeg gør.


Har du nogensinde dømt en kamp og efterfølgende studset over forløbet med tanke på, om der evt. kunne have været matchfixing inde over?
- Nej, jeg har heldigvis aldrig haft den fornemmelse. Det må ikke være så sjovt at være en del af, fordi dommeren ofte er med i mistanken i de tilfælde.


Medierne er ikke sene til at hakke ned på jer dommere. Synes du, at mediernes behandling af jer er retfærdig?
- Jeg synes, at vi har et ret højt niveau for medier i Danmark. Det betyder ikke, at alle er lige skarpe, men vi bliver behandlet super fint i Danmark i forhold til mange andre lande. Mine internationale kolleger troede ikke deres egne ører, når jeg fortalte, at mange journalister har mit nummer og bare ringer, hvis de er i tvivl om noget. Vi har et rigtig fint samarbejde helt generelt.


I sommers fik Danmark deres to første professionelle dommere. Du var ikke en af dem - har du fået en begrundelse for, at du ikke blev udvalgt?
- Nej


Hvad betød "fravalget" for, at du nu snart stopper som dommer? Gjorde du dig allerede i sommers tanker om at stoppe?
- Ja, det gjorde jeg. Den tid det tager at være på det højeste niveau overstiger den tid, det tager at være på andre niveauer. Jeg havde yderligere internationale kampe, UEFA-seminarer osv. Alt sammen obligatorisk. Alt for krævende til at være fuldtidsamatør.


Man har tidligere set pensionerede dommere huserer i mediebilledet. Eksempelvis da Kim Milton medvirkede i en Steff-Holberg reklame. Hvilken reklame ser vi snart dig i?
- Jeg har ingen planer om nogen pølse-karriere, men kommer de rigtige tilbud, og er det sjovt, så kan jeg ikke afvise andet end Vild med dans. Det er for let for mig at vinde. Jeg danser MEGA godt J


Hvis du fik tilbuddet om at medvirke i "Vild med dans" - ville du så takke ja?
- Nej, jeg vil gøre mit bedste for at holde mig til det der vedrører min faglighed – dommergerningen.


Når nu du stopper - hvad skal du så tage dig til?
- Jeg har lige startet websitet lortedommer.dk. Her vil jeg fortælle en masse om det at dømme fodbold og skabe et univers, hvor man kan diskutere dommere og deres kendelser på et fagligt grundlag. Det bliver skide godt.


Du er voldsomt underholdende på Twitter, og du gør lidt op med stereotypet af den kedelige og selvhøjtidelige dommer. Er det bevidst?
- Jeg har i mange år haft et stort ønske om at vise, at vi er andet end sure p-vagter på banen. Om det er sjovt, må andre vurdere. Jeg prøver bare at være mig selv.


Hvilken spiller er den mest besværlige at dømme i Superligaen, og hvilken spiller synes du fremstår mest sympatisk?
- Jeg vil på lortedommer.dk løbende give en masse eksempler. Endda videoer osv. I kommer med helt ind i maskinrummet.


Har du nogensinde oplevet, at en spiller rent personligt er gået over stregen overfor dig?
- Næh. Altså nogle spillere har da været nederen. Men så har jeg bare været nederen tilbage igen.


På det seneste er snakken om videohjælp til dommerne blusset op. Hvad er din mening om det? Er du for eller imod?
- Jeg er for, at dommerne kan træffe mere korrekte beslutninger. Men jeg synes mange ”eksperter” overser kompleksiteten i en sådan beslutning. Man kan ikke bare lige indføre et challenge setup, som de har i amerikansk fodbold. Vi har et helt, helt andet forløb i en fodboldkamp. Men jeg er fortaler for udvikling og flere korrekte kendelser. Det er åndssvagt bare at sige, at vi gerne vil fastholde retten til at skønne – også selvom det er forkert.


Hvad vil du mest savne ved at være dommer?
- At komme rundt på de danske stadions og møde de mange sympatiske klubfolk samt spillere. Jeg har mødt mange fantastiske mennesker gennem de sidste 10 år.


Har du en lille farvel-hilsen til de mange fans, der gennem tiden har været på nakken af dig?
- Tak fordi I har lært mig ikke at tage kritik så alvorligt.