05/06-2019

Planlægning, billetter og turen til Dortmund.

Efter at have diskuteret hvor turen skulle gå hen, skulle vi nu afsted med tipsklubben igen.

De sidste par ture var gået til Nou Camp og til Anfield Road – men denne gang var vi blevet enige om at vi ville prøve den fantastiske stemning der skulle være til Tysk fodbold.

Hvis man dykker ned i statistikkerne, vil man opdage at Bundesligaen faktisk har en belægningsprocent på omkring 95 … forstået på den måde at der kun er 5% tomme pladser pr. runde… voldsomt!

Fankulturen skulle være enorm intens, og vi ledte efter det perfekte sted for at opleve dette !

Vi blev hurtigt enige om at den ultimative stemning måtte kunne findes på det gamle Westfalen stadion i Dortmund… (Af pengemænd nu omdøbt efter den lokale virksomhed ”Signal Iduna” Park).

Dortmund havde sæsonen forinden, overrassket alle – og hjemført deres 7. Mesterskab, for snuden af storfavoritterne fra Bayern. Kloops vision omkring ”possesion-fodbold”, med masser af hurtige spillere havde medført en yderst talentfuld trup med navne som Götze, Reus, Hummels, Kehl – og den polske bomber Lewandowski i front.

Drømmen var at komme til at stå på den enorme, ekstreme og fuldstændig sindsyge Sydtribune, i folkemunde kaldet ”Gelbe Wand”. Jeg mener at det er Europas største ”1-tier” tribune, og det faktum at folk står op – gør det bare endnu mere vildt.

Vi måtte dog hurtigt opgive denne tanke….

Første billetjagt foregik manuelt, via tyske hjemmesider – officiele kilder og lignende….Og det kunne godt lykkedes at skaffe lidt billetter… Men det var uden garanti for at sidde sammen, dvs… 5 enkeltpladser, spredt udover stadion … og det var desuden fuldstændig umuligt at få pladser på Sydtribunen….Naturligvis blev vores mission ikke lettere af at det var lokalopgøret imod Schalke04, som vi havde forelsket os i.

Vi indså derfor, forholdsvis hurtigt, at vi måtte gå igennem de klassiske billetpushere for at være sikker på at komme til kampen… Hav lige i mente at der altså er plads til lige over 81.000 mennesker på det enorme stadion, - men alligevel er der udsolgt stort set hver gang … og altid når det er Schalke der er på besøg.

Tidligere har vi, med stor succes, brugt Michael Lehmann og drengene fra Travel2Football. Men denne gang viste det sig faktisk at vi kunne få den bedste ”pakkeløsning”, via Travelsense.

Vi valgte en pakke, hvor vi fik 2 overnatninger, 2 x morgenmand og en kampbillet til i alt 2.500 kroner … Alt i alt fin value. Især fordi vi kunne klare turen derned i en firmabil, og dermed klare transporten for et pænt rundt 0,-

Selve kamp oplevelsen

Efter en lang køretur, hvor vi desværre ramte ind i lidt kø omkring Hamburg – ankom vi endelig til hotellet sent Fredag aften. Tiden var skredet en del, så vi besluttede os for at hoppe på en Burger King på vej til hotellet – og gemme gourmet-oplevelserne til senere på turen. Det skal dog siges at en Chili King føles rimeligt gourmet, når man har siddet på bagsæddet og drukket semitæt 6 timer i streg!

Da vi endelig ankom til ”Holiday Inn” (Undgå det hotel), nøjedes vi med at bruge et par timer i hotelbaren, inden vi gik til ro.

Det viste sig at være en fantastisk idé, da vi for første gang på en tipsklub tur, vågnede uden tømmermænd dagen efter. Efter at have indtaget en solid morgenbuffet, og kørt lidt rundt i byen – besluttede vi os for at komme ud på stadion. Kampen var sat til kickoff klokken 15:30, men alligevel var der allerede gang i de store fadøl og frankfurtere fra klokken 12:00, hvor vi ankom. Der var et massivt politiopbud til kampen, men til trods for 81.000 mennesker, og det faktum at det var et lokalopgør – oplevede vi ikke et eneste optræk til ballade. Faktisk var det utroligt hvordan tusindevis af Dortmund og Schalke fans kunne sidde og drikke sammen i de mange hyggelige gårdhaver og øltelte som omringede stadion. Stadion er også indrettet med museum og en stor fanshop, - men vi valgte at gå efter fadølene.

Da vi endelig bevægede os ind på stadion, på Nordtribunen, var det fantastisk at se hvor mange fans der allerede stod og sang. Sydtribunen var proppet til bristepunktet, allerede 45 minutter før kickoff…Og den fik ikke for lidt. I et mærkværdigt mix, som kun tyskere kan mestre, kom de mange fans igennem fællessang helt til kickoff … Og der blev både sunget klassikkere som Van Halens ”Jump” (bl.a. kendt fra Brøndby Stadion), den klassiske Youll never walk alone og derudover et væld af tyske slagerhits.

Da de to mandskaber kom på banen, foregik det med livereporter på plænen – og til et voldsomt opskruet heavy nummer…tysk når det er bedst!

Selve kampen vil jeg ikke gå ind i en længere analyse af, men bare bemærke at jeg aldrig har hørt så voldsomt et støjniveau på et fodboldstadion. Som i måske kan fornemme af billederne ”kroger” tribunen langt indover plænen, og lyden kan ikke ”slippe ud”. Både Dortmunds, og Schalkes fans var yderst imponerende – og man stod nærmest udmattet efter det 90 minutters intense 1-2 nederlag til Dortmund. Efter kampen fungerede logistikken også fint, vi måtte vente omkring 20 min på en taxa, men de lokale var hurtigt væk fra området ved hjælp af de gode togforbindelser.

Praktiske informationer:

Stadion

Signal Iduna Park, Strobelalle, 44139 Dortmund, kapacitet 81.000. Vær opmærksom på at taget på stadion rager meget langt ind over tribunen, og at der på de bagerste rækker kan blive både meget varmt, og meget røget. Dette opvejes dog til fulde af at lyden ikke kan slippe ud – og derfor fremstår meget voldsom.

Billetter (prøv evt. på www.bvb.de)

Påtrykt værdi, for en klasse 2 billet som dem vi fik er 41,5 euro. Stadion er opdelt i 4 tribuner, som er opkaldt efter verdenshjørnerne. Hjemmeholdets mest fanatiske fans er placeret på Südtribüne, og udeholdets fans er smidt helt op i hjørnet mellem Nord og Østtribunen – i sektion 55 – 59. Vær opmærksom på at 80% af alle de "neutrale" fans også har Dortmund fantøj på, og gerne synger med på sangene…kort sagt… der er smæk på !

Til og fra stadion

Stadion ligger lidt uden for byen, på vej imod Bochum. Det er placeret ved Westfallenhalle, og der er masser af muligheder for både U-Bahn, taxa og normalt tog. Det er placeret med flere indfaldsveje rundt om sig, og det gør at de mange tilskuere hurtigt kan komme væk fra stadion, når kampen er slut.

Gode steder i byen

Efter kampen Lørdag, bevægede vi os ned i Dortmund centrum … og lad os sige med det samme, det er ikke en æstetisk og finkulturel by … men den har hvad de fleste af os fodboldfans skal bruge… gode barer !

Det var tydeligt at de fleste fra stadion var taget direkte ind på de lokale ”Bierstubber” for at drukne smerten fra nederlaget – og da vi kom, cirka 2 timer efter kampstart, var vi bagud på drukbarometeret ! Vi blev smidt af på hovedgaden, og lokaliserede hurtigt sportsbaren ”O’leareys”, hvor vi besluttede os for at fange de sene Serie A og La Liga kampe…(Som vi selvfølgelig også havde spillet på). Først hoppede vi dog ind på en Italiensk restaurant, men det kan i læse mere om i næste afsnit.

Efter maden, var humøret steget endnu et par grader … Måske på grund af vinen, måske på grund af at vi havde fortrængt dagens halvstore tab på vores kuponer ! Vi besluttede os for at smutte de cirka 300 meter op på sportsbaren ”O’leareys”, som overrasskede os yderst positivt. I kender måske kæden, som har sportsbarer over flere store byer – og Dortmund udgaven skuffede ikke! Der var fladskærme placeret over det hele, og masser af muligheder for at få enormt gode drinks – eller junkfood hvis man ønskede at spise der. Vi gravede hurtigt dybt i drinkkortet, og til vores store fornøjelse ramte vi ”happy-hour”, som åbenbart var det meste af aftenen … = ”Jumbo drinks” til 7 euro … og så var der jo ingen undskyldning for ikke at komme i gang. Stedet havde tilmed et Sky-TV abonnement, så vi kunne sidde og følge Lazio – Milan, samt noget NFL på de mange skærme. Eneste skuffelse var egentlig at de ikke viste de spanke kampe.

Som traditionen byder det, på vores tipsture, blev der raflet til den store guldmedalje… Vi spiller efter et koncept, hvor man taber penge til en fællespulje – og på den måde finansierer den næste fodboldtur. Samtidig spiller vi så en 3/5 kupon hver mand, og man modtager så bøder, alt efter hvor godt/skidt man rammer … Uden at dykke for meget ned i dette, så var det undertegnede som måtte betale flest penge denne gang !

Efter at have raflet et par timer og været igennem flere ½ liter drinks som: ”Perfect Serve”, ”Strawberry Mojito”, ”Caiprinha”, ”Long Island Iced Tea” og et par lækkerier fra shots menuen som ”Slippery niple” og ”B52” – besluttede vi os for at gå videre. Hukommelsen er ikke helt stærk nok til at huske hvad regningen var på, men det var på ingen måde voldsomt. Herefter frekventerede vi flere små beværtninger, som jeg ikke fik noteret navnene ned på. Men generelt kan man sige at der i sidegaderne til strøget, er rigtig mange små fodboldværtshuse.. Og det var en fed oplevelse at komme ind, sidde og høre ”BVB slagerhits”, hvor folk klokken 2 om natten stadig sidder og synger højlydt med. Vi måtte selv skråle med på en udgave af YNWA, og det var tydeligt at det gik lige i de lokale tyskeres hjerte … Alt i alt ramte man stemningen fra Oktoberfester, med store øl, store damer – og store sangstemmer.

Da klokken havde rundet de 3 besluttede vi os for at smutte ned og se på den lokale ”Kir Royal” club. Jeg skal spare jer for detaljerne, men det er en pæn stripklub – hvor det eneste man forpligter sig til er at købe for minimum 15€ i drinks. Øllene koster 6euro derinde, og bliver løbende noteret på at kort – som man så betaler for når man kommer ud… Eneste regel er … smid ikke kortet væk – så lyder regningen på 70 €…. Det lærte vi på den dyre måde.

Geografisk er Dortmund ikke en stor by, og man kan uden problemer bevæge sig rundt til fods – eller klare sig med korte taxa/tog ture. Vi lavede en enkelt fodfejl, ved at tage det hotel som Travelsense anbefalede. Hotellet ”Holiday InnExpress, lå uden for byen (imod lufthavnen) og det gav lidt unødvendig transportid – og omkostninger.

Hotel

Vi boede som sagt på hotel Holiday Inn, som lå ude imod lufthavnen. På den positive side skal det siges at der er tog forbindelse til både stadion og byen .. men så er vi også igennem det positive. Hotellet yder en skidt service, tager penge for parkering og internet – og tilbyder nogle ret små værelser. Jeg vil anbefale at booke et andet hotel, helst centralt i byen.

God mad i byen

Jeg kan varmt anbefale den Italienske restaurent ”Ill Golfo”, som er placeret yderst centralt i en sidegade til ”strøget”. Konceptet er simpelt og Italiensk, hvor de tilbyder en lang række pizza og pastaretter til fornuftige priser. Og derudover er der så et ”dagskort”, hvor man på et par tavler har skrevet en lang række retter. Restauranten optræder på flere lister over Tyske gourmetsteder, men det er dog en tilsnigelse… Til gengæld er prisen ikke skræmmende.. Vi kørte 3 retter, 5 mand, plus appetizers, et par drinks, lidt kaffe – 3 flasker god italiensk vin – for en samlet regning på 300 euro … Svarende til 447 kroner pr. snude – for 2 timer med god mad og vin !

Undertegnede kastede sin kærlighed på en menu der hed:

Vitello tunnato, ½ Hummer i pasta, Tiramisu, Kaffe … og uden at vi skal ind i en dybere madanmeldelse, så var det ganske fornuftigt !

Pris kontra oplevelse

4/5 stjerner. Sammenlignet med England og Spanien, er fodbolden selvfølgelig et lille hak under. Men det bliver opvejet af fankulturen, det faktum at man kan holde prisen på transport nede – og den gode stemning omkring stadion før kampen.

Bedste oplevelse på turen

Som Liverpool fan var det fantastisk at høre 81.000 fans synge Youll never walk alone, højere end jeg nogensinde har hørt den live på The Kop. Generelt var volumen på stadion absurd højt, og jeg fik flere gange kuldegysninger over at følge sange og tilråb fra Sydtribunen sprede sig udover resten af stadion.