05/06-2019

Når rytterne på fredag triller ud på de første kilometer af årets Giro d' Italia, så er der ingen vej tilbage. Forude venter tre benhårde uger, hvor alt fra fysisken til psyken bliver testet på alle leder og kanter.

Forberedelsen er derfor altafgørende for de deltagende ryttere, men spørger man den danske Tinkoff-rytter Michael Valgren, kan man lige så godt forvente det værste fra første tråd i pedalerne:

- Jeg forventer altid det værste med dårligt vejr og hårde løb, når jeg går ind til en Grand Tour. Men jeg ved også, at jeg har gjort mit forarbejde 100 procent, så jeg siger altid til mig selv, at det nok skal gå, og jeg ikke kunne have gjort noget anderledes, siger Michael Valgren til Tipperen.dk.

Selv er Michael Valgren ikke med i årets første Grand Tour, da han i stedet prioriterer Tour de France. Det er derfor med blandede følelser, når han ser sit hold trille ud på de første meter på fredag:

- Jeg er både ærgerlig og afklaret om ikke at være med. Jeg vil jo også gerne køre Tour de France, og jeg tror ikke, at jeg ville kunne køre begge to og præstere 110 procent i dem begge, vurderer Valgren.

Den 24-årige Valgren må derfor se til fra afstand imens holdkammeraterne knokler i det benhårde italienske terræn, der igen i år vil sætte rytterne på alvorlige prøvelser. Specielt to etaper glæder den danske rytter sig til at se:

- Der er altid mange hårde og vigtige etaper i Giroen. Jeg ser meget frem til bjergenkeltstarten som jeg ser som en super vigtig etape. 20. etape fra Guillestre til Sant'Anna di Vinado er også spændende. Den er super kort og har rigtig hårde bjerge - det indbyder til godt cykelløb.

I årets Giro d' Italia er der hele to enkeltstarter, hvoraf den ene er en bjergenkeltstart. Kampen mod tiden kan vise sig at være altafgørende, og ifølge Michael Valgren taler de to enkeltstarter mod succes til specielt en af favoritterne:

- Det taler i hvert fald ikke for Mikel Landa, der jo sidste år tabte Giroen på en dårlig enkeltstart. Men da den anden enkeltstart er en bjergenkeltstart, betyder det måske ikke helt så meget for de dårligere enkeltstartsryttere, der skal køre klassement, siger Valgren der desuden kommer med et lille fif til, hvordan man kan beskæftige sig selv under den ensomme kamp mod uret:

- Man har jo heldigvis sin sportsdirektør i øresneglen og han prøver at guide en gennem ruten. Jeg har dog altid en eller anden sang på hjernen, som så bare kører på repeat inde i mit hoved hele vejen.

Enkeltstarterne bliver derfor en afgørende faktor, men ofte ser man elementer som sidevandsramte etaper give favoritterne overraskende tidstab. Ifølge Tinkoff-rytteren handler Grand Tours da i høj grad også om ikke at smide tid på unødvendige tidspunkter, hvis man skal have succes

- Det er egentlig ret simpelt. I Grand Tours gælder det simpelthen om ikke at smide tid på dumme tidpsunkter. Undgår man det - så er man godt stillet, vurderer Valgren, der dog samtidig vurderer, at den rytter, der har det bedste hold også har gode forudsætninger.

Netop et godt hold er Michael Valgren selv en del af. Tinkoff-holdet råder over en række interessante ryttere, og med Rafal Majka som kaptajn, kan man godt tillade sig at sætte forventninger til det tidligere dansk - nu russisk - ejede Tinkoff-mandskab. Rafal Majka så dog ikke ubetinget godt ud i det netop overståede Romandiet Rundt, men alligevel tror hans holdkammerat på ham:

- Det gør mig lidt nervøs, at han så svag ud i Romandiet, men jeg tror på, at han nok skal være der når det gælder, siger Valgren, hvis favoritter til den samlede sejr du kan læse, når Michael Valgren agerer gæstetipper for Tipperen.dk op til Giroen.

Af danskere er Jakob Fuglsang og Lars Bak ene danskere om at forsvare Dannebrog, men i stedet kan vi glæde os til at se mere til Michael Valgren senere på cykelsæsonen. Ambitioner og gåpåmod har Valgren i hvert fald nok af:

- Jeg vil rigtig gerne med til Touren og gøre det godt for Alberto (Contador, red). Jeg vil også gerne gøre det godt til DM i måde enkeltstart og samlet start. Hvis træerne skal vokse helt ind i himlen, vil jeg rigtig gerne med til OL. Jeg ved dog godt, at det bliver utroligt svært at køre sig på hold, siger Valgren, hvis kontrakt med russisk ejede Tinkoff udløber efter denne sæson, da holdet går i opløsning.

Den til vinter kontraktløse dansker står derfor uden kontrakt til næste sæson. Går man den unge dansker lidt på klingen, er det dog tydeligt, at han godt kunne tænke sig at arbejde sammen med Bjarne Riis igen:

- Jeg kunne helt sikkert godt se mig selv køre for Bjarne Riis igen. Så jeg håber da, at hans nye projekt bliver aktuelt, og jeg kunne få et kontraktudspil derfra, siger Valgren inden han begrunder:

- Fordelen ved at køre for Bjarne er, at han tror så meget på mig. Han vil hjælpe mig gennem ild og vand. Det er bare rigtig fedt for en ung rytter, at ens sportsdirektør tror så meget på en - så jeg tror han ville kunne hjælpe mig rigtig langt, slutter Michael Valgren.