05/06-2019

Superligaen fejrer i år 25 års jubilæum, og i den sammenhæng har Turbine Forlaget, i samarbejde med Alka Forsikring, udgivet bogen ”Superligaen i 25 år”. En lækkerbisken på intet mindre end 314 sider omhandlende kongerigets fornemmeste fodboldturnering.

Da jeg modtog bogen, var det med en vis portion skepsis. Hvordan kan man lave en bog på den størrelse om en forholdsvis ung, og til tider meget usexet, liga? Min tvivl blev dog gjort til skamme, for da bogen først blev åbnet, og forordet læst igennem, så var der ikke megen tvivl om, at det ville blive svært at lægge den fra sig igen.

Der skal ikke meget mere end en perifær interesse for Superligaen til, før man kan blive fanget af historien omkring ligaens første kvarte århundrede. For undertegnede, der endnu ikke havde ramt konfirmationsalderen, da 1. division blev til Superliga tilbage i 1991, var det en spændende tur igennem ligaens korte historie.

Vi dækkes godt ind. Lige fra fortællingen om idémændene bag ligaen, henover den første TV-aftale, til beretninger om de største målmagere, pengene og rigmændene bag klubberne, betydningen af europæisk succes og ikke mindst nostalgiske fotos af både spillere, fans og store begivenheder igennem de sidste 25 år i dansk klubfodbold.

For mig personligt var bogens helt store højdepunkt dog de personlige beretninger omkring hver eneste af de 30 klubber, der igennem Superligaens levetid har været en del af den bedste danske række. Her beretter fans, journalister og interessenter omkring netop deres forhold til de forskellige danske klubber.

Det er her, vi bl.a. hører Lasse Højsgaards beretning om AB’s storhed i slut-90’erne og efterfølgende fald fra tinderne i starten af det nye årtusinde. Det er også her, vi får beretningen om AGF’s 63-årige polske målmandstræner, og hans utraditionelle vej til jobbet i den århusianske klub, samt hans mangeårige kærlighedsforhold til ’De Hviie’.

Hovedparten af bogen omhandler disse beretninger, hvor vi får et unikt og anderledes indblik i hver af de mange klubber, der i kortere eller længere perioder har sat deres aftryk på Superligaen siden den spæde start i de glade 90’ere. Jeg var selvfølgelig meget interesseret i at læse stykket omkring min egen klub, Brøndby IF, men måtte sande, at de øvrige fortællinger var mindst lige så interessante.

Vi har ikke for vane at uddele stjerner eller karakterer i forbindelse med anmeldelser. Jeg vil dog slutte af med at anbefale denne bog på det kraftigste. ”Superligaen i 25 år” er for alle, der har den mindste interesse i dansk fodbold, og under kyndig behandling af så prominente navne, som Morten Crone Sejersbøl, Sara Margren, Søren Sorgenfri, Carsten Werge, samt et hav af andre skribenter, føres vi en tur nedad ’memory lane’ på lækker og fængslende vis.