05/06-2019

Hvordan bliver man en vindende better? Det spørgsmål er vi vist mange, der gerne vil have et kvalificeret svar på. Det er derfor en fornøjelse, at vi kan præsentere et lille interview med BT's spilekspert, Steffen Dam.
Steffen har været spilekspert hos BT i en længere årrække og derudover er han af og til paneldeltager i Fodbold.FM på Radio 24/7. Han er derfor mere end kompetent til at komme med gode råd og dele ud af sine erfaringer.


1. Hvordan kom du igang med at bette professionelt?
Jeg fik muligheden for at blive spilekspert/journalist, da min forgænger Torben N. Sørensen stoppede i 2001 på BT, og slog så til, da muligheden bød sig. Allerede inden da havde jeg spillet meget og var en vindende spiller, så det var på mange måder mit drømmejob. Angående bettingen ved siden af, så handler det jo om stille og roligt at bygge en rulle op, til den er stor nok til, at du kan leve af spillet.


2. Lever du af at være spil-ekspert?
Ja. Dels får jeg selvfølgelig honorar fra BT og dels er der selvfølgelig gevinsterne fra selve spillet. Så ja det er blevet min levevej so far. 


3. Hvordan udvælger og vurderer du værdien i dine spil? 
Værdi er jo en svær størrelse, for uanset hvordan man end vender og drejer det, så vil der altid være en eller anden form for subjektiv vurdering inde over. Det handler så om at kunne lave en så præcis en vurdering som muligt, og for at kunne det, skal du have et godt miks af erfaring, talent, de rigtige informationer og matematisk forståelse. Personligt har jeg nogle ligaer, jeg følger tæt, hvor jeg har en ret klar føling med, hvordan holdene er kørende, hvilke spillere der betyder noget for holdene og så fremdeles, og ellers handler det meget om at søge informationer - og helst fange dem, før markedet får fat i dem. Jeg bruger også tid på at se, hvad det givne hold har stået i af odds mod hold af lignende styrke for lige at dobbelttjekke, at jeg har vurderet værdien rigtigt, om markedet har været for eller imod holdet i de seneste uger for nu at nævne et par parametre.


4. Hvad laver du af research inden du sætter/foreslår et spil?
I og med det er mit fuldtidsjob, så bliver der set rigtigt meget fodbold, læst rigtig mange kampreferater, snakket med rigtig mange kilder og læst optaker/twitter/blogs eller hvor man nu kan finde noget brugbar information. Så sidder jeg og prøver at tænke kampen igennem - hvordan kommer holdene ud, hvad vil være deres tilgang til kampen, hvordan står holdene til hinanden. Her skal det med, at jeg har UEFA's B-licens som træner og træner selv nu, hvilket er meget brugbart i forhold til at kunne læse kampene rigtigt taktisk.


5. Hvor meget spiller du for i løbet af et år og holder du regnskab?
Ja, jeg holder regnskab. Beløbet vil jeg ikke ud med, men jeg vil gerne ud med, at min omsætning er et syvcifret beløb.


6. Hvordan ser din hverdag ud? Står den på betting fra morgen til aften? 
Både og. Jeg prøver så vidt muligt at holde fri, når jeg er færdig på BT og der ikke sker et eller andet stort på dagen, for ellers kan det meget hurtigt tage overhånd - der er jo altid et eller andet, man kan stikke ud på, og sætter man ikke grænser, så kan det hurtigt blive meget massivt. Men det fylder selvfølgelig meget - ingen tvivl om det.


7. Hvad er din vildeste oplevelse med betting og hvad har været dit største win?
Jeg vandt i 2008 en 13'er til en million kroner - det er isoleret ikke betting, men det er selvfølgelig en oplevelse, der er meget svær at stikke :-) Ellers har den største enkeltstående gevinst været på 165.000 kroner (for et indskud på 7.000 kroner).


8. Hvad har været dit største loss? 
Den ligger også et stykke tilbage i historien. Centrebet gav 1,13 på Canada over Danmark ved et ishockey VM, hvor Canada kom med alle NHL-stjernerne, og den dårligst lønnede i deres trup tjente halvanden gang mere end hele den danske trup tilsammen. Det vurderede både jeg og mine ishockeykilder var et klart overodds, så jeg smed et små 20.000 kroner på det - men den blev 2-2..... I øvrigt Canadas eneste pointtab ved den slutrunde....


9. Alle gamblere rammer vel dårlige stimer - hvordan mener du bedst, at man kommer sig over dem uden at tilte? 
Det gør man, og der er ingen tvivl om, at her ligger en stor del af hemmeligheden for, om du kan klare dig i denne branche eller ej. For år tilbage var jeg ikke ret god i de dårlige perioder, og det er noget, jeg har arbejdet meget med for at blive bedre til. Sportsbetting handler om at træffe en masse gode beslutninger, og hvis du ikke kan tænke klart, så kommer du til at gøre det modsatte. Så har man tendens til at tilte, så træk stikket et par dage og gå tilbage og kig på dine spil med objektive briller og se, om de beslutninger stadig ser lige så rigtige ud, nu de er kommet på afstand - og det gør de sjældent.


10. Er der nogle ligaer inden for fodbold du decideret holder dig fra? 
Nej, det vil jeg ikke sige. Men der er selvfølgelig ligaer, som man har bedre feeling med end andre og ligaer, som jeg kun sjældent stikker ud i. Men det er ikke fordi, at jeg har decideret valgt den fra.


11. Er der nogle sportsgrene du ikke er tryg ved at spille på? 
Det må blive samme svar. Jeg vover mig ikke ud i en sportsgren, jeg ikke kender, med mindre jeg har en kilde, som ved rigtigt meget om den. Så hvilke sportsgrene jeg spiller på afhænger udelukkende af mit kildenet, hvis jeg ikke selv har noget større kendskab til dem.


12. Det rygtes, at du er die-hard Wolverhampton fan. Hvad er dine erfaringer med at bette på "egen" klub - bør man holde sig fra dette for ikke at komme i følelsernes vold?
Ja, det er helt korrekt. Wolverhampton er min store fodboldkærlighed, men rent bettingwise kan jeg godt skille de to ting ad. Det giver et stort kendskab til holdet at følge dem så tæt, og det vil være fjollet ikke at bruge det i min betting. Så jeg kan sagtens skille de to ting ad, og har da også adskillige gange spillet imod mine drenge (og så er jeg jo glad, uanset hvad kampen ender :-) Men hvis man har svært ved at skille de to ting ad, så må man lade være med at stikke ud i kampe med favoritholdet - for som nævnt før, så skal man kunne tænke klart og uden følelser som sportsbetter.


13. Hvad vil du fremhæve som det vigtigste råd til vores brugere?
Vær din egen største kritiker og stil hele tiden dig selv det spørgsmål, hvad det er du ved, som markedet ikke ved. Find en mindre sportsgren/række i starten og specialisér dig i den, da pengene hér er meget nemmere at tjene, da markedet ikke er særligt reguleret og det derfor er markant nemmere at finde odds med værdi.