23/06-2019

HVAD ER BETVALUE?

På Twitter er vi et utal af gange blevet spurgt, om vi ikke kunne prøve at beskrive, hvad det er, vi gør, når vi finder spilforslag til siden.
Hvordan finder vi frem til, om et spil er pengene værd, eller om vi bare skal lade det ligge?
Hvilke tanker skal man gøre sig, når man forsøger at finde de bedste spil?
Hvordan hænger matematikken bag et spil sammen?

Alt det – og meget mere – kan du læse mere om herunder.

Hvad er betvalue?
Når vi snakker betvalue, så betyder det ganske enkelt værdi. Værdien der er, eller ikke er, i de spil man kaster sine surt tjente kroner efter. Det er en helt essentiel del af betting, at man evner at finde de rigtige spil, med den rigtige værdi, og gør man ikke det, så vil man på den lange bane tabe mere end man vinder. Så enkelt er det.

“Det kan da ikke være så svært” tænker man så. Men jo, det kan det. Og det er det. For bookmakerne, der er kæmpemæssige pengemaskiner, bliver bedre og bedre, og de har allesammen voldsomt dygtige oddssættere ansat, der ikke laver andet end at prissætte de forskellige kampe, så de i sidste ende tjener penge. Og måden de tjener penge på, er at du taber dine. En af måderne, de gør dette på, er ved at køre med en lav tilbagebetaling på deres spil. I de fleste tilfælde ligger denne på et sted mellem 90% og 95%, og uden at ville ud i en længere matematisk forklaring omkring dette, så betyder det ganske enkelt, at bookmakerne har en fordel på dig allerede, inden du sætter spillet. Den begivenhed, du spiller på, er beregnet til at være en underskudsforretning, og det er derfor, man skal være ekstra på mærkerne, finde værdien og se om man kan finde noget på en kamp, som de dygtige bookmakere ikke kan.

Måden, man gør dette på er bl.a. ved at lave en chancevurdering på den valgte begivenhed – og herefter holde denne op imod oddsets størrelse for at finde ud af, om det er pengene værd at spille det givne spil.


Hvad er en chancevurdering?
Lad det være sagt med det samme: En chancevurdering er subjektiv, og det kræver meget øvelse at mestre denne disciplin. Selv erfarne og garvede bettingeksperter kan have problemer, og det er selvsagt ikke noget, man bare lige prøver to eller tre gange, hvorefter man er klar til at køre Bet365 konkurs.

En chancevurdering, eller CV, som det også kaldes, er ens egen vurdering af en specifik kamp. Det går i alt sin enkelthed ud på, at man placerer procenter, 100% i alt, på udfaldet af en sportsbegivenhed ud fra den viden, de erfaringer og ting man mener kan have indflydelse på resultatet i sidste ende.

Lad os tage et tænkt eksempel, hvor en fiktiv kamp vurderes ud fra flere perspektiver.

Manchester United – Chelsea

Odds: 2,70 – 3,40 – 2,50

Manchester United, et af de store hold i England, er inde i en skidt periode. Holdet har ikke rigtigt hængt sammen, og de er meget ustabile i deres præstationer. Gæsterne fra Chelsea har gjort det fremragende, men har dårlige erfaringer med kampe på Old Trafford, hvor de blot har vundet to gange siden 2005. Begge trupper er skadesfri.

I dette tilfælde ligger vi med en chancevurdering, der hedder 35-28-37. Chelsea bør være svage favoritter, set i lyset af deres bedre form, mens det for United trækker op, at kampen spilles på deres stærke hjemmebane, mens truppen er fit for fight. Det er nu tid til at vurdere, hvorvidt der er værdi i det 2-tal, som vi har kig på – og det gøres på følgende måde:

Vi har vurderet, at Chelsea har 37% chance for at vinde kampen. Vi ved samtidig, at det bedste odds, der er tilgængeligt, er 2,50 og derfor hedder regnestykket: 37% * 2,50 = 92,5. Det tal, vi finder frem til her, altså de 92,5 er det, der kaldes betvalue. Og det er her, at vi nemt ser om et spil er værd at kaste penge efter.

For at der skal være værdi, skal betvaluen være højere end 100. I dette specifikke tilfælde er den på 92,5, altså væsentligt under, og der kan dermed ingen værdi findes, og spillet droppes uden tøven. Men lad os nu lege lidt videre med denne kamp, og lade fantasien få frit løb:

Af omveje hører man, at der er intern uro i Manchester Uniteds spillertrup. Robin van Persie har raget uklar med Louis van Gaal, og truppen er delt i to lejre, som nægter at samarbejde. Samtidig har der været en episode til træningen, hvor Falcao har savet Rooney midt over, og den engelske landsholdsspiller må efter alt at dømme sidde Chelsea-kampen over. Alt dette hører du fra din fætter, der kender U19-træneren i klubben, og intet af det har endnu ramt pressen. Gad vide om dette ikke kunne have indflydelse på din chancevurdering – og flytte lidt procenter i Chelseas retning? Du laver derfor en ny chancevurdering, og denne gang hedder den 30-28-42, og vi sætter igen 2-tallet op imod oddset på 2,50. Nu er betvalue pludselig steget til 105, og med et trylleslag er der værdi i spillet.

Ovenstående er et langt ude scenarie, men det er beskrevet på den måde for at gøre det klart, at man skal have mange forskellige parametre med i sine overvejelser, når man laver en chancevurdering, og derud fra udregner værdien i et spil. Det kan være vind og vejr, uro i spillertruppen, historik, skader og karantæner, motivation, nøglespillere der er ude af form og lignende. Det er dog vigtigt, at man gør sig klart, at bookmakerne i langt de fleste tilfælde har præcis samme informationer – og sikkert også flere til – som man selv er i besiddelse af. Det sker dog med jævne mellem, at de laver fejl, eller ganske enkelt har en anden, og urigtig, vurdering, end man selv har.


Faldgruber
Når man laver chancevurderinger og udregner betvalue, så kan man have en tendens til nogle gange at tilrette sin CV efter oddset – ganske enkelt for at få det til at passe ind, så der er værdi. Det er dog vigtigt, at man forstår, at er man ikke disciplineret omkring sin chancevurdering, og justerer man denne med det formål at finde værdi, der ikke er til stede, så er det i sidste ende kun én selv, man snyder.

Ligeledes er man nødt til at sætte sig grundigt ind i tingene, hvis man skal lave en brugbar chancevurdering. Det er ikke nok bare at tænke: “Barcelona er super gode. De har Messi og Neymar, og de vinder jo altid!”, hvis det viser sig, at Messi er skadet, Neymar har karantæne og Barcelona vandt mesterskabet tre runder før, mens modstanderen skal vinde for at sikre overlevelse. I sådan et tilfælde er der næppe værdi i Barcelona-sejr til odds 1,25 selvom de er et af verdens tre bedste hold.


Søg det bedste odds
Mange har en tendens til at holde sig til én, og kun én, bookmaker, og det er en kæmpe fejl. Ihvertfald, hvis man går efter værdien i spillene, og hele tiden vil have det maksimale ud af sine spil. Bookmakerne kan ofte have meget forskellige meninger omkring et udfald på en kamp, og det kan være afgørende for, om det spil, man har kig på, har værdi eller ikke.

Et eksempel kunne være kampen, vi tidligere havde kig på i denne artikel. Her fandt vi Chelsea-sejr til odds 2,50 som det bedste, og vi gav dem 42% chance for at vinde. I det tilfælde havde der været værdi, og dermed var det spilbart. Men havde vi kun haft konto ved én anden bookmaker, og deres odds havde været 2,35 i stedet, så havde situationen været en anden. I det tilfælde havde regnestykket været: 42 * 2,35 = 98,7 (Chancevurdering * odds = Betvalue) og i det tilfælde ville der altså ikke være værdi – selvom spillet er det samme.

Derfor giver det umanerligt god mening at sprede sin bankroll ud over flere bookmakers. Til det formål har vi her på siden en masse fine bonusaftaler, som du kan gøre brug af.


I korte træk
Chancevurdering: Vurdering af de forskellige udfald på en begivenhed. Fordel 100% ud på de mulige udfald.

Betvalue: Chancevurdering * odds = betvalue. Er denne over 100 er der værdi.

Søg det bedste odds: Det kan være forskellen mellem værdi eller ikke værdi – og et odds der er bare 0,10 bedre giver mange ekstra kroner i det lange løb.

God fornøjelse!