23/06-2019

VALUEBETTING - EN BEGYNDERGUIDE

Det er lørdag morgen, kaffen er brygget og du sidder nu med dagens bettingprogram foran dig. Dit yndlings hold, lad os kalde dem Roma, spiller hjemme på Stadio Olimpico imod Chievo og siden du læser denne artikel går jeg ud fra, at du er enig med mig i, at det da er meget sjovt at have lidt ekstra spænding på kampen som man senere skal hygge sig med foran skærmen. Du undersøger derfor markedet, men opdager hurtigt, at du højest kan få odds 1,28 for Roma sejren. Kan det nu virkelig betale sig at smide penge efter dem? En god måde at gøre det op med sig selv er via begrebet ”valuebetting”. Lad os kaste et blik på det.

Det grundlæggende:

For at forstå det grundlæggende princip i valuebetting er det vigtigt ligeledes at forstå, hvordan bookmakerne fungerer. Et godt, og ofte brugt eksempel, er det såkaldte ”coin flip”. Her er der kun 2 mulige udfald – ”plat” eller ”krone”. Altså er der uden nogen diskussion 50 % chance for at gætte rigtigt. Hvis du kaster mønten 100 gange vil du derfor ramme ”plat” 50 gange, plus eller minus et par gange. Så hvad skal du have af odds for, at det kan betale sig for dig at spille på udfaldet? Tja – du har 50 % for at ramme og hvis vi konverterer dette til et decideret odds skal du have odds 2,00 for at spillet kan betale sig. Det vil du bare aldrig kunne få. Bookmakerne skal også kunne leve og de sætter derfor naturligvis oddset et hak lavere. I virkelighedens verden vil du derfor formentlig få 1,90-1,95 da bookmakerne på den måde er sikret profit på sigt. På samme måde fungerer det ligeledes på sportsmarkedet og det er vigtigt at tage højde for som gambler.

Hvad DU skal gøre:

Som gambler skal man derfor altid sætte chancen for udfaldet op imod selve oddset. Hav altid i tankerne, at bookmakerne også skal tjene penge og at det derfor er sat lavt. For dig handler det ”bare” om at fange bookmakerne på det forkerte ben og det kan derfor være en god idé en sprede sig udover mange forskellige bookmakere (men det er en helt anden snak..). Der skal kort sagt være ”værdi” i spillet og dette finder du ved at gange oddset med den procentchance du giver for udfaldet. I det tidligere nævnte Roma-spil vil det derfor kræve, at du giver 78 % chance for Roma-sejr, hvis spillet skal have værdi og et spil derfor kan retfærdiggøres. Du skal derfor lave en chancevurdering og selvom dette umiddelbart kan lyde nemt – så er det utrolig svært. Dette skyldes først og fremmest, at bookmakerne oftest har utroligt dygtige oddssættere og derfor oftest får oddset til at balancere på kanten af værdigrænsen.

Øvelsen:

Principperne er ikke svære, men udførelsen er til gengæld en øvelse, der kan tage mange år at mestre. Hvordan skelner du fx imellem om der er 60 % eller 65 % chance for et udfald? Nogle ynder at tage udgangspunkt i klubbernes/spillernes forrige indbyrdes møder, noget der naturligvis er værd at tage med. Problemet her er dog, at bookmakerne uden tvivl også har taget det med i deres betragtning og de har derfor allerede her et lille forspring. Det samme gør sig gældende for klubbernes form samt præstationer på henholdsvis ude og hjemmebane etc. Naturligvis er det elementer man som gambler bør medregne, men ikke desto mindre er det insiderviden samt generel viden om holdene/spillerne som bookmakerne frygter – desværre for os som gamblere er det dog ikke lige altid så nemt at opsnuse detaljerne. Hvor skulle du vide fra om Totti’s knæ måske værkede en smule mere end normalt til morgen og derfor i sidste øjeblik bliver sparet?

Ydermere er det vigtigt at orientere sig på markedet. Et godt værktøj her kan være spilbørsen Betfair. Her udbyder spillerne selv oddsene og det betragtes derfor af mange som det sted, hvor oddset er ”korrekt”. Lad os derfor tegne et scenarie, hvor Betfair udbyder Roma sejren til 1,20 kontra den anden bookmakers 1,28. I dette tilfælde kan det vise sig, at der måske alligevel er værdi i 1,28.

Derfor - Spil kun valuebets:

Så er der nu virkelig også 78 % chance for Roma-sejren? Roma vinder da formentlig, men intet er sikkert inden for sportsverden. Chievo kan snildt overraske – større overraskelser er trods alt forekommet. De helt lave odds er derfor sjældent (og dermed ikke sagt aldrig) en god idé da de simpelthen ikke indeholder værdi på sigt. Det er trods alt de vundne bets, der skal betale for de tabte som utvivlsomt vil forekomme. Et fornuftigt odds set i forhold til chancen er derfor oftest at foretrække. Tankegangen; ”De vinder – det gør de jo altid når de spiller hjemme” duer simpelthen bare ikke på lang sigt. Ikke for gambleren i hvert fald, hvorimod bookmakeren vil klappe i sine små griske hænder.

Så for at opsummere;

Du sidder lørdag morgen og ser, at Roma giver odds 1,28 for, hvad der ligner en sikker sejr. Opvej hernæst chancen overfor oddset og konkluder, at der bestemt ikke er værdi i dette tilfælde. Kig derfor videre i programmet og find noget med større værdi.

Omvendt skal det dog samtidig påpeges, at de ellers dygtige bookmakere også kan få en hjerneblødning i ny og næ – og det er dét vi som gamblere jagter. Selv det mindste odds kan have kæmpe værdi omend du skal have den store pengepung frem for at få et solidt afkast. Et eksempel på dette kan være da Betsafe udbød odds 1,1 på, at Morten Messerschmidt ville få over 284.000 personlige stemmer ved det seneste Europaparlamentsvalg. Dette spil ville med allerstørste sandsynlighed gå hjem set ud fra meningsmåler m.m og det viste sig da også at gå mere end sikkert hjem. I dette tilfælde var det bookmakeren, der var galt på den. Oddset krævede, at man fandt 91 % chance for udfaldet og det var ikke svært at finde. Bookmakeren skulle kort sagt have sat linjen højere og spillet var da heller ikke specielt udbredt hos de forskellige bookmakere.

Derfor; hvis du holder dig til valuebets vil du med større sandsynlighed få overskud på den lange bane.